Pindafabriek Giessen vaker getroffen door brand, Graaf Food Ingredients doet onderzoek

23 februari 2015 om 12:35 • Aangepast 21 november 2020 om 19:54
nl
Graaf Food Ingredients heeft de afgelopen jaren zeker twee keer met een brand te maken gehad. Dat laat een woordvoerster desgevraagd weten. Een brand vernielde maandagochtend een deel van de pindafabriek.
Profielfoto van
Geschreven door

De vorige brand was een halfjaar geleden. Dat zegt zegsvrouw Ellen Ten Holter van Bredabest Group, het moederbedrijf van Graaf Food Ingredients. "Toen ging het om een kleine brand die direct werd geblust. We konden na het blussen meteen weer aan het werk."
Zes jaar eerder, toen de pindafabriek nog van een ander bedrijf was, brak er eveneens een brand uit. Die legde de fabriek wel deels in de as. Volgens Ten Holter werd het vuur veroorzaakt door het roosteren van pinda's in de dop, wat brandgevoeliger zou zijn.
Vergunningen waren in ordeNa de branden nam Graaf Food Ingredients volgens de zegsvrouw voorzorgsmaatregelen. Zo werden er extra brandblussers opgehangen en werden er geen pinda's in de dop meer geroosterd. Toch konden die maatregelen niet voorkomen dat er maandag opnieuw brand uitbrak.
"Er is nog weinig bekend over hoe die ontstond", zegt een woordvoerster. Volgens haar waren er twee medewerkers van de nachtploeg pinda's aan het roosteren toen er brand uitbrak. "Daarbij kwam warmte vrij en daardoor konden de pinda's ontvlammen." De twee medewerkers ademden rook in, maar bleken later niet ernstig gewond.

Wachten op privacy instellingen...

De vergunningen waren in ieder geval in orde, zegt loco-burgemeester Renze Bergsma van Woudrichem: “In juli 2014 laatste milieucontrole bij bedrijf uitgevoerd. Alles was toen in orde. Nu gaan we onderzoeken of er extra maatregelen nodig zijn om dit soort dingen te voorkomen. De gemeente Woudrichem gaat dat onderzoek doen.” Tijdens de brand is er geen gevaar geweest voor de volksgezondheid. Ook is er geen schade aan het milieu ontstaan, meldt de gemeente Woudrichem verder.
Medewerkers werken tijdelijk eldersDe schade aan de fabriek lijkt mee te vallen. De overige machines en ovens zijn onbeschadigd. "We onderzoeken momenteel wat de precieze schade is. Daarover hopen we later meer te kunnen zeggen."
De tien medewerkers van Graaf Food Ingredients werken maandag bij een andere vestiging van Bredabest in Raamsdonksveer. Het is nog niet bekend wanneer ze terug kunnen naar Giessen. Dat zal, net als de oorzaak en de precieze schade, later moeten blijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.