Asbest in 125 tuinen in Zeeland na brand De Vlasgaard: mannen in witte pakken bezig met opruimen

23 februari 2015 om 17:05 • Aangepast 21 november 2020 om 19:53
nl
In ongeveer 125 tuinen in Zeeland is asbest gevonden na de brand in het voormalig schoolgebouw De Vlasgaard. De gemeente is verantwoordelijk voor het opruimen van het asbest, zo werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente Landerd. Maandag aan het eind van de middag is begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden, onder andere op de Langenboomseweg. Mannen in witte pakken ruimen de asbestdeeltjes op.
Profielfoto van
Geschreven door

Er zijn in Zeeland zes afspoelplekken ingericht waar inwoners hun schoenen kunnen schoonmaken. Maandagavond werd er een informatie-avond gehouden. Op die avond bleek dat veel bewoners zich niet heel erg druk maken over het asbest in de straten en de tuinen. "Vroeger was dat allemaal toch veel erger," reageert een ouder koppel.
KritiekToch is er ook kritiek op de gemeente. "Vanochtend kon ik gewoon naar mijn werk rijden, maar bij terugkomst was alles afgesloten", vertelt een man. "Dan heb ik toch al het asbest de straat uitgereden?"

Wachten op privacy instellingen...

Opruimen duurt weekMaandag aan het eind van de middag is eerst begonnen met het opruimen van de openbare weg in de buurt van het afgebrande gebouw. Deze schoonmaakwerkzaamheden zullen volgens burgemeester Bakermans van Landerd dinsdag aan het eind van de middag klaar zijn.
'Behoorlijke impact'Daarna worden de 125 tuintjes waarin asbestdeeltjes terecht zijn gekomen, schoongemaakt. Een klus die volgens de burgemeester een week tot anderhalve week in beslag zal nemen. "De gevolgen voor omwonenden zijn dus behoorlijk", vertelt hij. Zo zullen de mannen in witte pakken die bij de huizen naar binnen moeten volgens hem op sommige gezinnen een behoorlijke impact hebben.

Wachten op privacy instellingen...

Langenboomseweg is spookstraatDe Langenboomseweg is een van de straten die meteen wordt aangepakt, zo constateert onze verslaggever in Zeeland. Mannen in witte pakken speurden maandagavond de weg af naar asbestdeeltjes. De straat was veranderd in een soort spookstraat. Geen auto op straat, niks of niemand te bekennen, behalve de mannen die het asbest opruimden.
Wanneer onze verslaggever aanbelt op nummer twee, zitten de mensen net aan het avondeten: andijviestamp. Hoe groot de overlast is? "We kunnen niet met de auto bij ons huis komen. En we mogen niet buiten komen", vertelt de bewoner. En ja, in de tuin en op het dak liggen ook behoorlijk wat brandschilfers, zo constateert onze verslaggever.
Niet aangestokenDe brand die het voormalig schoolgebouw zondagavond in de as legde, is niet aangestoken. Dat maakte een woordvoerder van de politie maandagmiddag bekend. Bij het onderzoek zijn geen aanwijzingen van brandstichting gevonden.
In de buurt ging al snel na de brand het verhaal rond van brandstichting. Zo vertelde een buurman van het voormalige schoolgebouw dat het volgens hem niet anders kon dan dat de brand was aangestoken.
De politie doet nu geen onderzoek meer naar de oorzaak van de brand. Deze kan volgens een woordvoerder van de politie nog wel aan het licht komen na eventueel onderzoek door de verzekering.
Schoolgebouw verwoestVan het gebouw aan de Vlasroot is nagenoeg niets over. Brandweerkorpsen uit Zeeland, Schaijk, Uden en Veghel kwamen naar de Vlasroot om de brand onder controle te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.