Mogelijk binnen 50 jaar geen dierproeven meer in Brabant, 'maar liever nog binnen 30 of 20 jaar'

23 februari 2015 om 18:04
nl
Dierenorganisaties staan op hun achterste poten. Ze zijn boos over de aanvraag van Kadans Science Partner om meerdere soorten proefdieren te mogen houden. Een uitbreiding van muizen, ratten, fretten en konijnen. En dat op het oude terrein van MSD in Schaijk. Want ondanks heel veel technische en wetenschappelijke ontwikkelingen zijn, volgens Jeff Gielen, dierproeven kennelijk nog steeds nodig.
Geschreven door

Jeff Gielen is directeur van Kadans Science Partner in Schaijk. "Je moet een medicijn testen op een levend organisme. Wij hebben gekozen voor dieren."
Te weinig alternatievenVolgens Gielen zijn er nog altijd onvoldoende alternatieven voor het uitvoeren van dierproeven en dus vindt hij die niet achterhaald. "Het is in heel veel gevallen nog onmogelijk om een dier te vervangen."
Voor de ontwikkeling van belangrijke medicijnen voor mensen moeten volgens hem nog steeds eerst proeven op dieren worden gedaan. Gielen weerspreekt dat de dieren daarbij onnodig leed hebben. "Bij ons hebben de dieren een goed leven. Er zijn zelfs honden die na een periode van proeven bij ons ergens anders een goed onderkomen vinden, bijvoorbeeld bij een gezin. In ons land zijn er gelukkig goede regels voor het uitvoeren van dierproeven."
Onbetrouwbare bedrijvenJeff Gielen hoopt dat er binnen vijftig jaar geen dierproeven meer worden uitgevoerd. "En liever nog binnen dertig of twintig jaar," aldus Gielen.
Een uitbreiding van Kadans Science Partner is dan weer een ander uiterste. Maar volgens Jeff Gielen is het beter om de proefdieren-centra in Nederland beter te organiseren, dan het testen op dieren aan onbetrouwbare bedrijven in het buitenland over te laten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.