Herbouw ontplofte styreenfabriek Shell Moerdijk begonnen

24 februari 2015 om 12:17 • Aangepast 25 april 2020 om 00:09
nl
Shell Moerdijk is begonnen met de herbouw van de styreenfabriek die vorig jaar juni door brand werd verwoest. De nieuwe MSPO-2 fabriek wordt zo aangepast dat herhaling van eenzelfde explosie niet nogmaals kan gebeuren. Dat heeft de multinational dinsdag bekendgemaakt.
Geschreven door

De explosie op 3 juni werd veroorzaakt door een onverwachte reactie tussen ethylbenzeen en de katalysator. Volgens een woordvoerder maakt Shell voortaan geen gebruik meer van ethylbenzeen om de katalysator na een onderhoudsstop op te starten.
Problemen stoomleidingenNaar verwachting kan de fabriek tussen december dit jaar en maart 2016 weer in bedrijf worden genomen. Shell Moerdijk werkt ook nog steeds aan de reparatie van het stoomsysteem van drie andere chemiefabrieken die in oktober werden stilgelegd. Tijdens onderhoudswerkzaamheden kwam toen per ongeluk een bijtende stof in de leidingen terecht.
In december zijn twee fabrieken weer opgestart. Inmiddels is er voor Shell Moerdijk ook al meer stoom beschikbaar nu een stoomboiler weer in gebruik is genomen. De kraker, de grootste fabriek van Shell Moerdijk, moet eind dit jaar weer draaien.
Shell zegt niets over kostenOp dit moment werken ongeveer 2600 mensen bij Shell Moerdijk. Normaal zijn dat er ruim 1200. Hoe hoog de reparatie- en herbouwkosten zijn, wil Shell niet zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.