Stroopwafels van Daelmans uit Nieuwkuijk gaan 'sky high': 'hemelse caramel tussen knapperige wafels'

NIEUWKUIJK - De stroopwafels van Daelmans Banket uit Nieuwkuijk zijn Nederland volgens directeur Thijmen Peter de With allang ontgroeid. Maar nu gaat de typisch Nederlandse lekkernij letterlijk ‘sky high’. Passagiers van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines kunnen vanaf februari namelijk de tanden zetten in de Nieuwkuijkse stroopwafels.
‘A little bit of caramel heaven between crisp wafers. We recommend warming the pastry on your coffee cup (hemelse caramel tussen knapperige wafels. We adviseren de koek op te warmen op je koffiekop)', zegt de luchtvaartmaatschappij op zijn website.


De wafels worden de komende jaren uitgedeeld aan passagiers van duizenden ochtendvluchten in Noord- en Zuid-Amerika.

'Nog populairder daar'
De Amerikanen hebben de stroopwafels volgens De With geproefd. “En ze zijn enthousiast”, laat hij weten. De stroopwafels uit Nieuwkuijk worden volgens hem overigens al verkocht aan de andere kant van de oceaan. “Maar natuurlijk hopen we dat onze stroopwafels nu nog populairder worden daar.”

Hoe groot de opdracht is en welk bedrag ermee is gemoeid, maakt het bedrijf niet bekend. Wel laat de directeur weten dat de opdracht van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij ‘een positief effect heeft op de werkgelegenheid in Nieuwkuijk’. Om hoeveel banen het dan precies gaat, zegt hij niet.

'Aardig idee om erbij te zijn'
De With heeft nog niet gepland om erbij te zijn wanneer de eerste koeken worden uitgedeeld in de vliegtuigen van United Airlines. “Maar het is zeker een aardig idee”, zegt hij.

En voor reizigers die nog niet bekend zijn met de stroopwafel heeft United Airlines een instructievideo op YouTube gezet, 'How to eat a stroopwafel':