'Het Lekkerste Brabantse worstenbroodje wordt elk jaar steeds mooier en lekkerder'

24 februari 2015 om 18:24
nl
Omroep Brabant gaat weer op zoek naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Naast bakkers en slagers, kunnen net als vorig jaar, ook thuisbakkers en leerlingen meedoen. Op het spel staat eeuwige roem, maar ook de zekerheid van een winkel gevuld met liefhebbers van worstenbroodjes tot maanden na de uitreiking.
Geschreven door

Maandag is de eerste dag dat de professionele bakkers naar de jury gaan om hun 'kindjes' te brengen. Dinsdag volgen de thuisbakkers en leerlingen.
Iedere deelnemer moet vijftien worstenbroodjes meenemen. Deze worden door een vakjury, bestaande uit een slager, bakker en kok blind beoordeeld.
De beoordelingVolgens meesterkok en jurylid Hein Willemsen uit Bladel is het belangrijk om te letten op wat je ziet, proeft en ruikt. "De uiteinden van een worstenbroodje moeten dicht zijn. Zo houd je de smaak in het broodje. Daarnaast zorgt het voor een drogere bite aan de buitenkant," aldus Willemsen.
De avond voor de beoordeling bakken de juryleden zelf broodjes. "We moeten alles van de hoed tot de rand weten!" Hein Willemsen eet zelf drie keer per week een worstenbroodje. "Ja, 't is toch ook gewoon lekker!", aldus de meesterkok.
Mystery ShopperNet als vorig jaar gaat ook de Mystery Shopper een grote rol spelen. Elke deelnemer uit de categorie bakkers en slagers wordt door deze anonieme klant bezocht. Dit maakt de wedstrijd nog spannender en eerlijker.
Voorheen was het voldoende om alleen op de finaledag een topprestatie te leveren. Nu tellen ook de worstenbroodjes mee die elke dag in de winkel worden verkocht. "Een bakker kan in de finale hartstikke mooie en lekkere broodjes bakken, maar dat kan in de winkel heel anders zijn", aldus meesterkok Hein Willemsen.
De wedstrijd wordt dit jaar al voor de negentiende keer gehouden en is uitgegroeid tot een groot succes. Volgens Willemsen heeft dat ook positieve effecten op het worstenbroodje. "Het Brabantse worstenbroodje wordt namelijk elk jaar steeds mooier en lekkerder."
Winnaar vorig jaar uitgeslotenDe winnaar van vorig jaar, Jurgen van Dongen uit Terheijden, is dit jaar uitgesloten van deelname. Hij won al vier keer de wedstrijd waarvan drie keer achter elkaar, 2012, 2013 en 2014.
Na driemaal achtereen de eerste prijs te hebben behaald wordt men uitgesloten voor de eerstvolgende wedstrijd van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Wel neemt Jurgen van Dongen plaats in de jury.
De thuisbakkerNaast de vakjury zullen in de finale de worstenbroodjes ook beoordeeld worden door een consumentenjury. Wil je hieraan deelnemen? Stuur dan een mail naar [email protected]
De prijs voor Het Lekkerste Brabanste Worstenbroodje wordt 25 maart uitgereikt door Meesterboulanger Robèrt van Beckhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.