Eindhovense wethouder Van Dorst onverstoorbaar onder vragenvuur VVD over tekort Muziekgebouw

25 februari 2015 om 00:23 • Aangepast 25 april 2020 om 00:11
nl
De Eindhovense VVD heeft D66-wethouder Marco van Dorst dinsdagavond geen extra informatie over het Eindhovens Muziekgebouw kunnen ontlokken. Dit tot zichtbare ergernis van VVD-raadslid Ferry van den Broek die telkens weer probeerde te achterhalen waarop het vertrouwen van de wethouder is gebaseerd dat de financiële problemen van het Muziekgebouw geen gevolgen voor de gemeente zullen hebben.
Geschreven door

De Eindhovense VVD nam de wethouder onder vuur tijdens een interpellatiedebat. Dat is in de lokale politiek een zelden gebruikt middel. Andere partijen steunden de VVD bij het aanvragen van de interpellatie maar bleven de wethouder steunen. Een motie van wantrouwen die de VVD uiteindelijk tegen de wethouder indiende, kreeg steun van het CDA maar haalde verder geen meerderheid.
Wishful thinking Tenslotte beschuldigde de VVD de wethouder van 'wishful thinking' en noemde hem 'geen goede wethouder financiën'.
Het Eindhovens Muziekgebouw had vorig jaar een tekort van zes ton. Dit jaar zal het tekort waarschijnlijk iets minder zijn. Wethouder Van Dorst kwam in februari met een rijtje maatregelen om iets aan dat tekort te doen zonder dat de gemeente Eindhoven er meer geld bij legt.
Stappenplan Van Dorst gaat uit van een stappenplan, hij wil kijken of de omliggende gemeenten en de provincie mee willen betalen. Ook wil hij onderzoeken of de eigenaar van het gebouw de huur van 1,8 miljoen euro wil verlagen en is hij op zoek naar andere partijen die geld in de gerenommeerde Eindhovense concertzaal willen steken. De wethouder denkt in mei te kunnen vertellen of zijn ideeën wat hebben opgeleverd.
De VVD is al een poosje kritisch over de manier waarop het Eindhovens college de problemen van het Muziekgebouw aanpakt. Volgens de partij moet Eindhoven rekening houden met de mogelijkheid dat de plannen van de wethouder mislopen en dat er dus een risico is voor de begroting waar de raad rekening mee moet houden.
Geen risico De wethouder wilde daar dinsdagavond niet aan. Volgens hem is er op dit moment geen sprake van risico omdat het college niet van plan is de gemeentelijke bijdrage van bijna 4,5 miljoen euro aan het Muziekgebouw te verhogen.
De wethouder bleef dinsdag onverstoorbaar onder de storm van vragen van de VVD. Hij bleef bij zijn stappenplan, in de overtuiging dat het netjes afwerken van dat plan ergens in de komende maanden tot een oplossing moet leiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.