'Afghaanse Feda Amiri en dochter Tamana voeren toneelstukje op over verwondingen bij uitzetting'

25 februari 2015 om 07:00
nl
Feda Amiri en zijn dochter Tamana hebben 'zeer aannemelijk toneelgespeeld' over de verwondingen die Feda zouden zijn toegebracht door de marechaussee tijdens zijn uitzetting naar Afghanistan. Dat zegt de Amsterdamse kunstenares Tinkebell. Zij reisde Feda Amiri en zijn dochter Tamana achterna en zocht de twee op, nadat de Afghaan, die jarenlang in Heeze woonde, werd uitgezet.
Geschreven door

De marechaussee zou de knie van Feda Amiri hebben verdraaid toen hij werd uitgezet. Ook zou de Afghaan deels liggend met een kap over zijn hoofd zijn vervoerd. [youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=fWL-E9Uts04]
Uitzetting leidde tot KamervragenJoel Voordewind van de ChristenUnie heeft daar dinsdag Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven van Vreemdelingenbeleid. [tweet:body:https://twitter.com/JoelVoordewind/status/570261444522053632]
Kunstenares Tinkebell is in Afghanistan bij Tamana en Feda Amiri. "Ik denk dat de kans heel aannemelijk is dat ze een toneelstukje hebben gespeeld", vertelt Tinkebell tegen Omroep Brabant. "Ik wil het niet uitsluiten. Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is."
Kunstproject gemaakt over uitzetting AmiriDe kunstenares heeft steeds gezegd dat ze zich het lot van de twee enorm aantrekt. Tegen Omroep Brabant heeft ze toegegeven dat ze er een kunstproject over maakt. Feda en Tamana Amiri zijn daarvan niet op de hoogte. De kunstenares zegt dat ze alle gesprekken met Kamerleden, journalisten, maar ook met Feda en Tamana, heeft opgenomen met maar één doel, haar kunstproject.
De kunstenares wil met het kunstproject aantonen dat het uitzetbeleid in Nederland niet deugt. Ook wil ze laten zien hoe je zaken op de politieke agenda kunt krijgen. Of het verhaal van Feda en Tamana Amiri in Afghanistan klopt, vindt Tinkebell niet belangrijk.
'Voor mijn project interessant'Voor het kunstproject doet dat er niet toe. "Op het moment dat er een wending is, dat zij iets in scène zet, dan is het voor mijn project interessant. Dat zou voor haar en voor Feda niet zo goed zijn voor hun reputatie, maar dat is dan wat ze zelf hebben gedaan."
Beelden van de gewonde Feda Amiri in een Afghaans privéziekenhuis waren maandagavond op de Nederlandse televisie te zien. Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) heeft dinsdag opheldering van staatssecretaris Teeven over de gang van zaken rond de uitzetting gevraagd.
Of Voordewind op de hoogte is van het kunstproject van Tinkebell, is niet bekend.[tweet:body:https://twitter.com/JoelVoordewind/status/570239690802130944]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.