Video

Eerste tuinen in Zeeland asbestvrij gemaakt, buurt reageert nuchter

25 februari 2015 om 15:05
nl
De eerste tuinen in het dorp Zeeland zijn woensdag schoongemaakt. Door de brand van afgelopen weekend kregen ongeveer 125 huishoudens te maken met asbest in hun tuin. Maar van angst is geen sprake.
Geschreven door

De buurtbewoners reageren nuchter op de asbest. "We zijn nu 73", vertelt Joke terwijl de mannen in witte pakken haar tuin in lopen.
"Tegen de tijd dat de schadelijke stoffen gaan werken zijn we al lang dood door iets anders." Ze is niet de enige. Ook buurvrouw Maria gelooft het allemaal wel en is zelf al gaan kijken in haar tuin.  
Sporthal dichtHoewel de buurtbewoners aangeven niet veel last te hebben van de opruimwerkzaamheden is dat verderop in het dorp anders. Sporthal de Hekel blijft tot zker 8 maart dicht. Hierdoor moeten meerdere sportclubs uitwijken naar andere locaties.
De gemeente Landerd heeft ruimte aangeboden in Schaijk en Reek en daarnaast zullen de sportclubs ook zelf kijken naar andere uitwijkmogelijkheden. De gemeente hoopt donderdag meer te kunnen zeggen over wanneer de hal weer gebuikt kan worden.
Grote schoonmaakDe mannen in witte pakken zijn wel interessant. "Dit is het evenement van de eeuw", vertelt Joke terwijl ze de deur naar de achtertuin opent. Millimeter voor millimeter zoeken de mannen in witte pakken de tuin af. Zo'n grote schoonmaak heeft ook zijn voordelen. "Wat ik vooral zo fijn vindt, is dat ze nu ook al m'n dakgoten schoonmaken", vertelt Joke. "Dan hoef ik dat zelf niet meer te doen."
Eerder deze week werden de openbare wegen en verharde toegangen tot de huizen in Zeeland al asbestvrij gemaakt. Het schoonmaken van de tuinen zal een week tot anderhalve week duren. Dat zei burgemeester Bakermans eerder op een informatie avond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.