Ondanks 'toneelstukje' blijft Kamerlid Joël Voordewind achter vragen staan over uitzetting Amiri

25 februari 2015 om 15:24 • Aangepast 21 november 2020 om 19:51
nl
ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind blijft achter de Kamervragen staan die hij stelde over de verwondingen die de uit Heeze afkomstige Afghaan Feda Amiri zou hebben opgelopen bij zijn uitzetting. Dit ondanks twijfel die is ontstaan over de geloofwaardigheid van de verwondingen van de uitgezette Afghaan.
Profielfoto van
Geschreven door

Kunstenares Tinkebell gaf dinsdag toe dat ze Feda Amiri en zijn dochter volgt voor een kunstproject. Volgens haar hebben Feda en Tamana 'zeer aannemelijk toneelgespeeld' over de verwondingen bij vader Feda.
Of de vader en dochter de waarheid vertellen over hun verblijf en gezondheid in Afghanistan is voor de kunstenares van ondergeschikt belang. Ze zegt het hele proces te filmen en daar geen invloed op uit te willen oefenen.
'Ze wil aandacht, dat is gelukt'Joël Voordewind zegt dat hij op de hoogte is van het kunstproject. "Ik heb contact gehad en via Tamana met Tinkebell gesproken. Ze wil aandacht voor het uitzettingsbeleid en dat is gelukt."
Dinsdag stelde Voordewind Kamervragen over de uitzetting van Amiri. Hij deed dit nadat hij van kunstenares Tinkebell een doktersverklaring kreeg, die opgesteld is in een Afghaanse privékliniek.
Valse documenten"Ik heb steeds gezegd dat ik niet van verklaringen uitga van Tamana, niet van Feda, niet van Tinkebell. Ik heb bij allen aangedrongen op een doktersverklaring. Daarna heb ik wel aanleiding gezien om opheldering te vragen."

Wachten op privacy instellingen...

Tegenover Omroep Brabant verklaarde Tinkebell dat het in Afghanistan relatief gemakkelijk is om aan vervalste documenten zoals paspoorten, doktersverklaringen of andere papieren te komen. Voordewind zet ook vraagtekens bij de echtheid van het document.
'Wil nog steeds de feiten weten'"Ik ben een aantal keren in Afghanistan geweest, het zijn natuurlijk geen Nederlandse situaties. Ik heb ook nooit gezegd dat het vaststaat dat Feda Amiri deze verwondingen op heeft gelopen. Dat staat op een doktersverklaring, uit Afghanistan. En dat is een signaal. Ik zeg niet dat het signaal waar is."
Het Kamerlid blijft achter de vragen staan, omdat hij duidelijkheid wil over de uitzetting van Feda Amiri. "Als politicus moet je uitgaan van feiten. En die feiten wil ik nog steeds weten van de staatssecretaris."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.