Staatssecretaris Justitie: 'Gepast geweld gebruikt bij uitzetting Feda Amiri uit Heeze'

25 februari 2015 om 16:55
nl
Feda Amiri uit Heeze, die onlangs gedwongen Nederland is uitgezet, heeft daarbij geen verwondingen opgelopen. Er is echter wel gepast geweld gebruikt. Aan het begin van de vlucht naar Kabul zijn korte tijd dwangmiddelen ingezet omdat Amiri zich fysiek verzette, schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer.
Geschreven door

Volgens Teeven zijn de dwangmiddelen die werden gebruikt 'conform de voor uitzettingen geldende geweldinstructies'. Amiri werd vorige week door zijn dochter Tamana gewond gevonden in een ziekenhuis in Afghanistan.
Tamana beweert dat haar vader vlak na zijn uitzetting met een botbreuk en geheugenverlies werd opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw reisde haar vader op 3 februari achterna naar Kabul, omdat er na de uitzetting niets meer van haar vader was vernomen.
'Geen zak over het hoofd'De man stelt dat hij deels liggend met een zak over het hoofd werd vervoerd. Hier is volgens de staatssecretaris geen sprake van. Hij heeft 'geen verklaring voor de door betrokkene gestelde dan wel voorgewende verwondingen'.
Volgens Teeven is Amiri professioneel begeleid door de marechaussee. Daarbij zijn volgens de geweldsinstructies hulpmiddelen ingezet. Ook benadrukt hij dat vreemdelingen bij de terugkeer zo nodig medicijnen en kleine eigendommen mogen meenemen.
Geen reden beleid aan te passenTeeven ziet geen aanleiding om zijn beleid ten aanzien van terugkeer 'op enig punt aan te passen'.
Teeven kwam met uitleg op verzoek van Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij wilde zo snel mogelijk een onderzoek naar de vlucht van de uitgezette man. Daarbij moest volgens de partij vooral gekeken worden naar de rol van de Nederlandse marechaussee.
VervolgvragenDe brief van Teeven leidt tot vervolgvragen van Voordewind. Hij vindt dat er nu te veel tegengestelde berichten zijn. Voordewind vraagt zich af wie heeft gecontroleerd dat de toepassing van dwangmiddelen niet heeft geleid tot verwondingen. Een arts in Afghanistan zou namelijk hebben geconstateerd dat Amiri een botbreuk had.
'Toneelstukje gespeeld'De Amsterdamse kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, reisde Feda Amiri en zijn dochter Tamana achterna. Zij twijfelt aan het verhaal.
"Ik denk dat de kans heel aannemelijk is dat ze een toneelstukje hebben gespeeld", vertelde ze eerder tegen Omroep Brabant. "Ik wil het niet uitsluiten. Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.