Gezocht: verse dode eekhoorn van de Brabantse Wal

26 februari 2015 om 10:38
nl
Boswachter Erik de Jonge is dringend op zoek naar een dode eekhoorn die gevonden is op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom. En dan bij voorkeur een niet ingevroren, kakelvers exemplaar.
Geschreven door

De man van Brabants Landschap wil zo'n stoffelijk overschotje opsturen naar het Dutch Wildlife Health Centre voor nader onderzoek. Naar die organisatie heeft hij twee weken geleden ook al zo'n op de Brabantse Wal gevonden overleden knaagdier opgestuurd. Met de bedoeling de doodsoorzaak boven tafel te krijgen. De uitslag van dat onderzoek is nog niet binnen.
ZiektesDe boswachter stuurde de eekhoorn op nadat hij zelf vier van die dode diertjes had gevonden. En dat verontrustte hem omdat ziektes in het verleden stevig huisgehouden hebben onder de eekhoorns in Nederland. Na publiciteit over de dode Brabantse Wal-eekhoorns kreeg De Jonge nog veel meer meldingen over gevonden dode dieren.
"En er zijn vreemde meldingen bij. Twee werden dood gevonden in hun nest, een ander liep het ene moment nog over een gazon en lag vijf minuten later dood op de grond. Dat is raar."  
Soort lepraDe boswachter weet dat bepaalde ziektes de eekhoornstand kunnen decimeren. "Zo vielen ze in de Achterhoek een paar jaar geleden met bosjes uit de bomen. Het parapokkenvirus is een bekende doodsoorzaak. En in Schotland schijnt een soort lepra onder eekhoorns voor te komen die ook voor mensen niet ongevaarlijk is."
Dat er een enge ziekte rondwaart onder de Nederlandse eekhoorns kan volgens De Jonge nog niet gezegd worden. "Een jaar of dertig geleden was het aantal eekhoorns ook in West-Brabant helemaal ingestort. Sinds vorig jaar waren er weer lekker veel. Ook dat kan ervoor zorgen dat je meer dode dieren vindt."
SleutelDe sleutel voor een conclusie over de oorzaak ligt bij het Dutch Wildlife Health Centre. "Daar onderzoeken ze overleden dieren om te zien wat er aan de hand is. En die heeft nog geen uitsluitsel gegeven. Maar ik heb inmiddels wel gehoord dat dit niet de enige regio is waar dit speelt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.