Tamana Amiri weer thuis: 'Mijn vader is in veiligheid gebracht'

26 februari 2015 om 17:00 • Aangepast 21 november 2020 om 19:50
nl
Tamana Amiri is terug uit Afghanistan waar ze haar vader heeft opgezocht. Donderdagmiddag kwam ze aan op Schiphol. "Ik ben opgelucht dat ik mijn vader weer heb gevonden. Hij is in veiligheid gebracht."
Profielfoto van
Geschreven door

Of hij binnen of buiten Afghanistan verblijft, wil Tamana niet kwijt. Haar vader, Feda Amiri uit Heeze werd onlangs door de immigratiedienst Nederland uitgezet. Volgens Tamana verliep de uitzetting hardhandig en raakte haar vader gewond.
Tamana blijft achter verhaal staanOndanks dat staatssecretaris Fred Teeven beweerde dat er gepaste dwangmiddelen zijn gebruikt, blijft ze achter haar verhaal staan. Volgens Tamana werd haar vader met een botbreuk en geheugenverlies in het ziekenhuis opgenomen in Afghanistan en kreeg hij een zak over zijn hoofd bij de uitzetting, maar Teeven zegt dat daar geen sprake van is geweest.
Kunstenares Tinkebell was ook in Afghanistan bij Tamana en Feda Amiri. Volgens haar is de kans aanwezig dat ze een toneelstukje hebben gespeeld wat betreft de verwondingen van vader Amiri. "Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is."
Verward en sufTamana legt uit dat er ook sprake is van miscommunicatie. "Dat was wat lastig vanuit Afghanistan, maar mijn vader had niet echt geheugenverlies, maar was verward en heel suf van de medicijnen. Het was voor hem heel erg schrikken dat ik er was."
Tamana blijft nog steeds strijden voor haar verscheurde gezin. "Ik ga eerst uitrusten, want het was heel erg heftig om na al die jaren terug te zijn." Tamana was voor het laatst als klein kind in Afghanistan. De ontmoeting met haar vader was erg emotioneel. Hij reageerde geschrokken op haar komst. "Hij zei 'wat doe je hier' en zei dat ik zo snel mogelijk weer moest gaan. Ik heb hem kapot gekust en ik mocht hem vasthouden. Het afscheid was erg moeilijk."

Wachten op privacy instellingen...

Politieke agendaAls Tamana is uitgerust gaat ze weer terug naar Afghanistan om de kwestie daar op de politieke agenda te krijgen. "Ik heb daarvoor al contacten gelegd", zo liet ze weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.