Slecht nieuws voor Eindhoven: buurgemeenten betalen zelden mee aan podia

26 februari 2015 om 19:21
nl
Buurgemeenten betalen in Nederland maar zelden mee aan de kosten van schouwburgen of concertzalen. Slecht nieuws voor de Eindhovense wethouder Marco van Dorst, die voor het tekort van 'zijn' Muziekgebouw juist een financieel beroep op de buurgemeenten - en de provincie - wil doen.
Geschreven door

Verschillende theaterdeskundigen noemen telkens hetzelfde voorbeeld van een theater waaraan ook omliggende gemeenten hebben meebetaald: schouwburg Amphion in Doetinchem. Maar daar is de situatie nauwelijks vergelijkbaar met die in Eindhoven.
Zes ton tekortHet Muziekgebouw in Eindhoven had vorig jaar een tekort op de begroting van zes ton. De gemeente Eindhoven is als enige aandeelhouder op zoek naar een oplossing die Eindhoven geen extra geld mag kosten. Wethouder Van Dorst wil in de komende maanden de provincie én de omringende gemeenten om een bijdrage vragen.
Een zoektocht naar voorbeelden van zulke samenwerking levert weinig op. Cees Langeveld, de directeur van het Bredase Chassétheater die ook hoogleraar 'Economie van de Podiumkunsten' is én de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) komen elk met hetzelfde voorbeeld: schouwburg Amphion.
DoetinchemDoetinchem heeft vijf jaar geleden voor krap dertig miljoen een nieuwe schouwburg gebouwd. De provincie Gelderland die voor acht miljoen meedeed, stelde daarvoor een bijdrage van de buurgemeenten als voorwaarde. Drie buurgemeenten van Doetinchem staken daarop samen 2,4 miljoen euro in de nieuwe schouwburg. Daarbij moet gezegd dat die drie gemeenten ook al aandeelhouders waren in de oude schouwburg in Doetinchem.
De drie buurgemeenten (Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland) praten als aandeelhouders mee over het beleid van de schouwburg maar lopen geen risico. Het bedrag dat zij hebben betaald was een eenmalige bijdrage voor het nieuwe gebouw. De risico's van de exploitatie zijn voor de gemeente Doetinchem.
Parktheater EindhovenDe gemeenten om Eindhoven hebben wel al eerder een keer de portemonnee getrokken voor een Eindhovens podium. Volgens oud-directeur Fons Bruins is van de 26 miljoen die de verbouwing kostte ongeveer een half miljoen door de regio betaald. Cijfers hadden aangetoond dat ruim zestig procent van de bezoekers van de schouwburg uit de buurgemeenten kwam.
Maar ook in dit geval ging het om een bedrag in één keer, zonder risico, voor de totstandkoming van een gebouw. Het Muziekgebouw staat er al lang en heeft een steeds terugkerend tekort in de bedrijfsvoering.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.