Video

Medewerkers Pantein-Vivent bezetten deel van stadhuis Oss en eisen baangarantie

26 februari 2015 om 23:11 • Aangepast 21 november 2020 om 19:49
nl
Zo'n veertig medewerkers van thuiszorgorganisatie Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent hebben sinds donderdagmiddag kwart voor zes een commissiekamer in het stadhuis in Oss bezet. De medewerkers zeggen pas weg te gaan als ze een baangarantie krijgen. Zo'n tien medewerkers brachten de nacht door in het gemeentehuis.
Profielfoto van
Geschreven door

Wethouder René Peters heeft rond halfacht een korte toespraak gegeven in het stadhuis. Peters had zijn afspraken voor de avond afgezegd. De wethouder, die een gespannen indruk maakte, zei weinig te kunnen beteken voor de actievoerders omdat het een zaak van de regering is. "Ik kan weinig voor jullie doen."

Wachten op privacy instellingen...

Actievoerders zeiden hier niet mee akkoord te gaan. "We worden al tijden van het kastje naar de muur gestuurd." Daarna is Peters met enkele actievoerders en vertegenwoordigers van de vakbond in gesprek gegaan. Deze gesprekken leverden echter niet veel op. De wethouder heeft herhaald dat hij er weinig aan kan doen en dat de actievoerders toch echt bij staatssecretaris Martin van Rijn moeten aankloppen."
Berg met slaapzakkenLater op de avond spraken de bezetters met burgemeester Wobine Buijs van Oss. Ook dat leverde niets op.
Ondertussen werden door familieleden en vrienden slaapzakken gebracht. Een deel van de thuishulpen blijft waarschijnlijk in de commissiekamer van het gemeentehuis slapen.

Wachten op privacy instellingen...


Bezetters willen betere arbeidsvoorwaardenIn de hoofdstad hebben universiteitsstudenten de afgelopen dagen het Bungehuis en het Maagdenhuis bezet. Wat de studenten in Amsterdam kunnen, dat kunnen de medewerkers van Pantein-Vivent ook, dachten ze. "Dat vind ik wel", zegt bezetter Bertie. "Ze willen altijd maar bezuinigen en bezuinigen en dat hoort eigenlijk niet zo. De huishoudelijke tak van Pantein-Vivent is failliet en wij worden zomaar op straat gezet", zegt ze boos.
Over de komende avond is Bertie duidelijk. "We blijven zitten tot elf uur, twaalf uur, of nog later als het nodig is." De bezetters hopen dat staatssecretaris Martin van Rijn komt praten. "En als ie niet in de buurt is, dan kunnen we hem wel even bellen", vertelt Bertie laconiek.

Wachten op privacy instellingen...

Medewerkers al langer ontevredenDe huishoudelijke tak van Pantein-Vivent met 1800 werknemers en 6100 klanten ging begin januari failliet. De zorgaanbieder was in de problemen gekomen doordat de salarissen van de medewerkers hoger waren dan de vergoeding die Huishoudelijke Hulp Pantein-Vivent kreeg van de gemeenten.

Wachten op privacy instellingen...

Andere zorgaanbieders hebben inmiddels honderden oud-medewerkers na het faillissement overgenomen. Degenen die op straat staan, zijn bang dat ze geen baan meer krijgen. Ze willen sowieso graag betere arbeidsomstandigheden en hebben daar al eerder voor geprotesteerd.

Wachten op privacy instellingen...

'Medewerkers werken onder wurgcontracten'Volgens onderhandelaar Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn zijn de actievoerders ontevreden over de situatie in de thuiszorg. "Cliënten krijgen geen of minder uren zorg, de medewerkers werken onder wurgcontracten", aldus Skalli.
De bezetting in het stadhuis van Oss is een landelijk signaal, zegt Skalli. "Niet alleen in Oss, maar in veel gemeenten spelen deze problemen. Het wordt tijd dat staatssecretaris Martin van Rijn de regie oppakt", vindt de FNV-onderhandelaar.
Pizza's besteld en slaapzakken ingeslagenDe medewerkers hebben donderdagavond pizza's besteld. Deze werden aan het begin van de avond bezorgd en vonden gretig aftrek. Ook zijn er slaapzakken bezorgd zodat actievoerders de nacht door kunnen brengen in de commissiekamer.

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.