Video

Mogelijke opdrachtgever moord Gintas Macionis opgepakt bij grote politieactie

27 februari 2015 om 10:01
nl
De politie heeft vrijdagochtend bij een grootscheepse actie in West-Brabant, Zeeland en Amsterdam drie mensen aangehouden. Zij zouden lid zijn van een drugsbende. Een van de bendeleden, de 40-jarige Amsterdammer Miloud B., wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om Litouwer Gintas Macionis uit Huijbergen te vermoorden.
Geschreven door

Bij de actie waren tweehonderd medewerkers van politie, Defensie, de FIOD en de Belastingdienst betrokken. Verdachte Miloud B. werd om zes uur in de buurt van Amsterdam van zijn bed gelicht.
Criminele organisatieDe andere aanhoudingen vonden plaats in Bergen op Zoom en Vlissingen. Daar werden mannen van 40 en 67 gearresteerd. Beide mannen worden niet verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie zelf, maar zouden wel lid zijn van criminele organisaties. De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte.[tweet:body:https://twitter.com/geertg78/status/571204436405694464]Op achttien locaties werden huiszoekingen verricht, onder meer in zes huizen in Bergen op Zoom, Steenbergen, Putte, Lepelstraat en Hoogerheide. Er is gezocht naar drugs, wapens en geld. In Putte werd een hennepkwekerij gevonden.
Bij het pand in Steenbergen is een oldtimer in beslag genomen. Op een andere locatie werd een vuurwapen gevonden. De politie heeft beslag gelegd op twee huizen. Ook in het huis van zanger Nick MacKenzie in Lepelstraat is een inval geweest, vertellen buurtbewoners. De zanger is niet opgepakt. De dochter van Nick MacKenzie is bevriend met Miloud B..
Woning Miloud B.Bij een huis op de Augustalaan in Bergen op Zoom deden Defensie en politie ook een inval. Volgens buurtbewoners gaat het om het huis van Miloud B. Hij zou er zelf al enige tijd niet meer wonen. De woning zou continu door andere mensen worden bewoond.
Volgens buurtbewoners heeft Miloud B. in het verleden al eens vastgezeten. Ook zou hij een enkelband hebben gedragen. Het huis van Miloud B. is door Defensie en politie volledig doorzocht. Er is onder meer gezocht naar verborgen plekken. Om binnen te komen werd een raam naast de deur ingeslagen. Dit gebeurde vrijdagochtend om zes uur. [tweet:body:https://twitter.com/EmileVaessen/status/571218012294021120]
BalkanVolgens de politie draait het onderzoek rond twee criminele organisaties. Het gaat om een groep zware criminelen uit de Balkan en om de groep rond hoofdverdachte Miloud B. Deze verdachten zouden zich bezig houden met de internationale handel in drugs, met name in hennep en witwasfraude.
De afgelopen maanden zijn meerdere, internationale, drugstransporten onderschept en hennepkwekerijen ontdekt. Bij deze acties werden enkele tientallen kilo's hennep in beslag genomen.
Miloud B. zou leden van de Balkanbende de opdracht hebben gegeven Macionis te liquideren, nadat een ruzie om een in beslag genomen partij wiet uit de hand was gelopen.[Tweet:body:https://twitter.com/Politie_Rdaal/status/571203606722052097]
Door hoofd geschotenDe 37-jarige Gintas Macionis uit Litouwen werd op zaterdagavond 22 februari 2014 neergeschoten op de oprit van zijn huis aan de Groenendries. De politie ging er toen al vanuit dat hij daar werd opgewacht door de daders. Macionis werd in het hoofd geraakt en overleed kort daarna in een ziekenhuis.
Eerder werden voor de moord op Macionis al drie mannen uit Zierikzee, Zoetermeer en Vlissingen aangehouden. De zaak tegen de verdachten kwam aan het rollen door de biecht van een betrokkene. Een man die in Duitsland in de gevangenis zit begon te vertellen dat hij bij de liquidatie aanwezig is geweest. Hij heeft de 31-jarige Nermin B. aangewezen als de schutter.
RechtszaakVorige maand moesten de drie verdachten voor het eerst voor de rechter verschijnen. De officier van justitie maakte toen ook bekend dat er nog ten minste drie verdachten in het buitenland zouden verblijven.
Gintas Macionis had een conflict met de vermeende opdrachtgever, een hennepcrimineel van Marokkaanse komaf. De ex-vrouw van het slachtoffer heeft hem aangewezen als de opdrachtgever.
LiveblogOmroep Brabant hield een liveblog bij over de grootscheepse politieactie in West-Brabant.[CoverItLive:body:http://rss.coveritlive.com/rss.php?altcast_code=ebdd5ccb8f]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.