Hondstrouwe NAC-fan Jan Backx ziet steeds slechter: 'Als ik blind word, wil ik niet meer leven' - Omroep Brabant

Hondstrouwe NAC-fan Jan Backx ziet steeds slechter: 'Als ik blind word, wil ik niet meer leven'

27 februari 2015 om 14:01
nl
Jan Backx uit Wernhout heeft al vijftig jaar een seizoenkaart van NAC. De 75-jarige fan bezoekt niet alleen de thuiswedstrijden van de Bredase voetbalclub, maar gaat ook wekelijks bij de training kijken. Binnenkort kan Jan dat misschien niet meer. Hij heeft een oogaandoening waardoor hij steeds minder ziet: "Ik kan dat slecht accepteren."
Geschreven door

Op het trainingscomplex van NAC in Zundert is Jan Backx een graag geziene gast. Hij babbelt er lustig op los en steekt daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken. Ook door zijn uiterlijk is Jan sinds een tijdje een aparte verschijning. Hij draagt namelijk een speciale, gele bril. Deze zogenaamde 'overzetbril' helpt zijn ogen om weer scherp te zien. Zonder de speciale bril ziet Jan wazig.    
Net voldoende"Een paar jaar geleden is er een adertje gesprongen en was ik aan één oog blind". zo vertelt Jan Backx.
"Dat hebben ze via een operatie gelukkig kunnen herstellen, maar sindsdien is mijn zicht erg achteruit gegaan. Met één oog zie ik nu nog 30 procent en met het andere oog nog 55. Het is net voldoende, maar het mag niet minder worden. Als ik voetbal kijk, is het moeilijk om spelers te onderscheiden. Ik hoop dat het niet erger wordt."
Mannen op leeftijdJan Backx heeft al vijftig jaar een seizoenkaart bij NAC. Die heeft hij aangeschaft toen hij ging trouwen, maar ook daarvoor was Backx al supporter van de Bredase ploeg. Hij slaat bijna geen wedstrijd over.
Jan gaat altijd met hetzelfde clubje, vijf mannen op leeftijd, naar NAC. Ook bezoeken zij, meestal op vrijdag, trainingen van het team. De kans bestaat dat Backx dit in de nabije toekomst moet gaan missen. Hoewel zijn ogen nu stabiel zijn, is de kans aanwezig dat zijn zicht over een poosje te slecht is om nog iets van het voetbal te zien.
Blind"Daar pieker ik wel over", zegt Jan Backx. "NAC is heel belangrijk voor mij. Wat gaat het worden? Ik heb er dikwijls over nagedacht hoe het nu verder moet als ik helemaal blind word. Dan wil ik niet meer leven. Het lijkt mij de ergste handicap die er is. Daar heb ik het thuis met de vrouw ook wel eens over gehad. Die zegt dat er ook nog andere dingen in de wereld zijn. Maar het lijkt mij verschrikkelijk."
Jan kende een moeilijke tijd, maar heeft de moed niet opgegeven. Bovendien is er hoop. Zekerheid heeft hij niet, maar voorlopig denken de artsen dat het bij slechtziendheid blijft. Van zijn voetbalvrienden krijgt Backx steun, ze hebben hem door een moeilijke periode geloodst. "Ze hebben me geïnspireerd om toch te blijven gaan. Ze zeiden dat ik de club, maar ook hen, niet in de steek kon laten."
Zoeken naar oplossingenNa een hele donkere periode heeft Jan Backx zijn rug weer gerecht en hij zoekt al naar oplossingen om ook in de toekomst naar zijn geliefde NAC te blijven gaan. NAC is een tijdje geleden gestopt met een speciale tribune voor blinden en slechtzienden. De club overweegt om het weer op de agenda te zetten.App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.