SP-voorman Emile Roemer bezoekt demonstranten in stadhuis Oss: 'Chapeau dat jullie dit doen'

27 februari 2015 om 16:45 • Aangepast 21 november 2020 om 19:49
nl
SP-leider Emile Roemer heeft vrijdagmiddag vlaaien bezorgd bij de huishoudhulpen die sinds donderdag een vergaderruimte van het gemeentehuis in Oss bezet houden. "Chapeau dat jullie dit doen'', zei hij tegen de bezetters.
Profielfoto van
Geschreven door

De bezetting is georganiseerd door de vakbond en de ontslagen werknemers van huishoudhulporganisatie Pantein-Vivent die vorige maand failliet werd verklaard.
De poetshulpen zijn boos omdat ze loon verliezen als ze in dienst treden bij andere aanbieders, hun cliënten kwijtraken en uren moeten inleveren. Ze eisen goede zorg en goede arbeidsvoorwaarden.
Protest om zorg en arbeidsvoorwaardenZe zijn het beu om van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Ze vinden dat gemeenten de tarieven moeten verhogen maar de gemeenten wijzen naar de bezuinigingen in Den Haag. "Die bezuinigingen moeten van tafel'', steunde Roemer de actievoerders. Door het faillissement van Pantein-Vivent verloren 1800 werknemers hun baan. Naar schatting de helft van de poetshulpen is sindsdien in dienst getreden bij andere aanbieders. De actievoerders zijn voorlopig niet van plan om het gemeentehuis te verlaten. Ze hebben al plannen gemaakt tot en met zaterdag.

Wachten op privacy instellingen...

'Er is een grens'"We willen het lang volhouden. We blijven hier zitten tot er een oplossing is'', zei vicevoorzitter Ruud Kuin van vakbond FNV. Burgemeester Wobine Buijs van Oss staat de actie in het gemeentehuis voorlopig toe. "Het is belangrijk dat het kan maar er is een grens.'' De burgemeester heeft sympathie voor de huishoudhulpen. Ze hoopt dat ze niet hoeft in te grijpen, vertelde ze. De gemeente heeft extra bewaking geregeld. De oppositie in de gemeenteraad van Oss wil een spoeddebat aanvragen vanwege de signalen dat ouderen hulp verliezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.