Hoofdverdachte in grote vastgoedfraudezaak Klimop Jan van Vlijmen krijgt zeven jaar cel

27 februari 2015 om 12:20
nl
Hoofdverdachte in de grote vastgoedfraudezaak Klimop Jan van Vlijmen heeft in hoger beroep zeven jaar cel gekregen. De Klimopzaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds.
Geschreven door

De zeven jaar cel was ook de eis van justitie en is fors hoger dan de vier jaar die Van Vlijmen in 2010 van de rechtbank kreeg.
Volgens justitie was Jan van Vlijmen de spil in een criminele organisatie die in georganiseerd verband tientallen miljoenen euro's heeft geroofd.
Strategische positieVan Vlijmen zat als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie. Hij maakte voor de fraude volgens justitie misbruik van die positie en spande anderen voor zijn kar.
"Uit het dossier blijkt, dat kunstmatige (valse) ophoging van de ontwikkelkosten van bouwprojecten zeer regelmatig gebeurde en dat de luchtbel aan geld die dat opleverde, naar Van Vlijmen en zijn medeverdachten ging. Dat wisten ze, dat was afgesproken'', aldus de aanklager.
141 miljoen euroDonderdag werd bekend dat Bouwfonds en het pensioenfonds van Philips bij elkaar inmiddels 141 miljoen euro hebben teruggekregen na de omvangrijke vastgoedfraudezaak. Het geld is teruggehaald bij verdachten in de Klimopzaak.
Bovendien heeft justitie tot nu toe 27 miljoen euro gekregen. Het gaat om vijftien miljoen euro aan boetes en om twaalf miljoen euro aan afgepakte opbrengsten. Volgens justitie loopt er nog voor een paar miljoen euro aan procedures.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.