'Heineken krijgt ton belastingkorting van gemeente Den Bosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis vier ton'

27 februari 2015 om 14:14 • Aangepast 21 november 2020 om 19:49
nl
Bierbrouwerij Heineken krijgt honderdduizend euro korting op de onroerendezaakbelasting (OZB) van de gemeente Den Bosch. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis zelfs vier ton. Dat schrijft de Bossche PvdA-fractie. Die baseert zich op stukken uit de coalitie-onderhandelingen, die tot donderdag geheim waren.
Profielfoto van
Geschreven door

Op aandringen van de PvdA besloot het college van burgemeester en wethouders een deel van die stukken openbaar te maken. Alleen notities die economische schade zouden kunnen veroorzaken blijven geheim.

Wachten op privacy instellingen...

'Bosschenaren komen er bekaaid vanaf'Journalisten moeten een afspraak maken met de gemeente om de stukken in te zien. Raadsleden kunnen ze nu lezen. Naar aanleiding van de belastingkorting voor Heineken, schrijft oud-wethouder Jeroen Weyers van de PvdA op de website van de partij: "Bosschenaren met een koophuis, huurders, mensen in de bijstand, jongeren zonder baan en ouderen met een zorgvraag komen er echter bekaaid vanaf."
De coalitiepartijen zeiden aanvankelijk dat er geen stukken waren, maar uitsluitend kladjes en beschreven bierviltjes.
'Inwoners onjuist geïnformeerd'"Helaas blijkt weer dat de coalitie de oppositie en de inwoners onjuist heeft geïnformeerd, althans de suggestie heeft gewekt dat er nauwelijks meer informatie zou zijn. De toelichting laat echter zien dat voor 42 beleidsvoornemens uit het coalitieakkoord een onderbouwing is gemaakt en een doorrekening", aldus oud-wethouder Weyers.
In de stukken staat onder meer dat de bibliotheek en kunstencentrum De Muzerije samen twee ton moeten bezuinigen. Dat een sportvoorziening in het Paleiskwartier vijftien miljoen gaat kosten en die in De Groote Wielen vijf miljoen.
Geheim blijft wat de kosten zijn om de Sint-Jan op orde te houden en wat het kost om bedrijven 25 procent belastingverlaging te geven. Wat de PvdA betreft worden ook die kosten openbaar. "De inwoners mogen best weten dat deze coalitie een doorrekening liet maken die het Jeroen Bosch Ziekenhuis (18 miljoen euro winst in 2013) een jaarlijkse belastingverlaging geeft van vier ton en Heineken (14% meer winst in 2014) van één ton door een lagere OZB voor bedrijven", aldus Jeroen Weyers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.