Limburg schaart zich achter Brabants plan voor fonds voor opruimen drugsafval

27 februari 2015 om 17:54
nl
Limburg sluit zich aan bij het Brabantse pleidooi voor een landelijk fonds voor de kosten van het opruimen van drugsafval. Het idee voor een waarborgfonds is ontstaan in Brabant. Onze provincie gaf een jaar geleden al aan een fonds te willen vormen met criminele winsten die worden afgepakt van drugscriminelen, maar dat kan niet volgens de huidige begrotingsregels.
Geschreven door

Vrijdag onderschreven alle Limburgse gemeenten de noodzaak van een landelijk fonds in een manifest.
In februari 2014 lanceerde gedeputeerde Johan van den Hout het idee voor het fonds. Het geld dat afkomstig is van drugshandel en via de Plukzewet door het Rijk wordt teruggevorderd, zou dan voor dit fonds gebruikt kunnen worden. Daaruit zouden dan de kosten voor het opruimen van drugsafval worden betaald als de vervuiler niet meteen kan worden opgespoord.
Eigenaar van de grond betaaltMomenteel betaalt de eigenaar van de grond waar vaten met drugschemicaliën worden gedumpt om het giftige spul op te ruimen.
Forse stijging aantal dumpingenHet aantal dumpingen van drugsafval stijgt de laatste jaren fors door een gewijzigde productiemethode. Vooral in het zuiden van Nederland vormt dit een probleem.
Vorig jaar waren er tenminste 192 gevallen van gedumpt drugsafval, waarvan 144 keer in Brabant, Limburg en Zeeland. De kosten voor het opruimen lopen in de miljoenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.