Twintig jaar geëist tegen ex-vriend voor moord op Saga Backman (19) in Den Bosch

2 maart 2015 om 16:00 • Aangepast 21 november 2020 om 19:48
nl
Sander V. verdwijnt als het aan justitie ligt twintig jaar de cel in voor de moord op zijn ex-vriendin Saga Backman. De 19-jarige Saga Backman werd in september 2013 neergestoken in Den Bosch.
Profielfoto van
Geschreven door

"Sander V. is een gevaarlijke man en moet heel lang uit de samenleving worden gehaald", zo lichtte justitie de eis maandag toe in de rechtbank van Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...

Acht messtekenSaga Backman werd in september 2013 met zeker acht messteken om het leven gebracht. Dat gebeurde in een brandgang in de Leonardus van Veghelstraat in Den Bosch. Mede doordat getuigen hadden verklaard Sander V. te hebben gezien werd de ex-vriend van de Zweedse studente nog diezelfde dag gearresteerd.
Een maand voor haar dood deed Sara aangifte van bedreiging door Sander V, zo zei justitie maandag.
Hoge eisDe eis is opvallend hoog voor iemand die nog nooit in aanraking is gekomen met justitie. Dat komt volgens de officier van justitie omdat V. weinig heeft verklaard, geen spijt heeft betuigd en de naam van Saga Backman niet wilde noemen tijdens verhoren.
Volgens zijn advocaat moet V. worden veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht. V. is pas 23 en heeft een gebrekkige ontwikkeling, stelt de advocaat. Hij pleit eigenlijk voor vrijspraak: er zou volgens hem onvoldoende bewijs zijn dat V. Backman vermoord heeft.
Moeder in rechtszaal De moeder van Saga Backman hield een emotioneel betoog in de rechtbank. Zij zette daarbij foto's van haar dochters op tafel richting de vermoedelijke moordenaar van Saga. Sander V. heeft tijdens verhoren de naam van Saga nooit uitgesproken. Hij sprak zonder respect over haar dood, zo werd in de rechtszaak gezegd.
"Ik heb het dierbaarste wat een moeder bezit verloren", zegt Saga's moeder. "Ze is van ons gestolen." De moeder van het slachtoffer noemde V. een rechter en beul tegelijkertijd. Sander V. keek moeder niet aan.
De zus van Saga Backman heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen door het voorval. Ze zag hoe haar zus zwaargewond werd achtergelaten.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Omgaan met emotiesBij een eerdere inhoudelijke zitting in september stemde V. in met een nieuw psychiatrisch onderzoek. Daarvoor werd de behandeling van de zaak destijds verdaagd. Sander V. is geen psychopaat, zo concludeerde een psychiater van het Pieter Baan Centrum maandag.
De psychiater zei wel dat V. moeilijk kan omgaan met emoties. De psychiater zag geen impulsief gedrag bij V. De verdachte wilde niet praten over zijn relatie met Saga Backman. Volgens de experts van het Pieter Baan Centrum lijkt zijn aandoening nog het meest op de persoonlijkheidsstoornis borderline.

Wachten op privacy instellingen...

De rechtbank boog zich eerder al verschillende keren keren pro forma over de zaak Backman. Sander V. liet daarbij steeds verstek gaan. Op 30 september vorig jaar moest hij van de rechter aanwezig zijn bij de inhoudelijke behandeling. Daar ontkende hij de moord op Saga, maar hij stemde later wel in met een nieuw onderzoek.
Inhoudelijke behandelingTijdens de rechtszaak moeten de resultaten van het psychiatrisch onderzoek bekend worden. Uit eerder onderzoek van het Pieter Baan Centrum bleek al dat hij diep in de put zat, nadat zijn relatie met de Zweedse was stukgelopen. Hij was jaloers, viel haar steeds weer lastig, blowde veel en had last van zelfmoordneigingen.
Verslaggever Jan Waalen was bij de rechtszaak aanwezig en deed verslag via Twitter: @janwaalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.