Chipmachinefabrikant ASML gehackt door Chinese overheid: 'Mogelijk technologie buitgemaakt'

27 februari 2015 om 20:04 • Aangepast 25 april 2020 om 00:19
nl
ASML in Veldhoven is gehackt door Chinese staatshackers. Dat meldt Tweakers op basis van meerdere anonieme bronnen. De hackers zouden mogelijk informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie hebben buitgemaakt.
Geschreven door

Volgens Tweakers zou de aanval zijn gericht op de Nederlandse vestiging van het bedrijf. Volgens één bron zou ook de Franse vestiging van ASML zijn aangevallen. De berichtgeving van Tweakers wordt door ASML niet bevestigd maar ook niet ontkend.
Ook vrijdagavond wil ASML geen commentaar geven op het bericht. "ASML neemt kennisbescherming zeer serieus en we werken constant aan het verbeteren van onze verdediging tegen hackaanvallen en onze detectiecapaciteit", aldus het bedrijf.
Marktleider ASML bezit kostbare informatieASML is marktleider als het gaat om het maken van machines voor chipproductie. Grote spelers als Samsung, Intel en TSMC zijn klant bij het bedrijf. Waarom ASML is gehackt, is nog niet duidelijk.
Volgens twee bronnen zouden er mogelijk gevoelige documenten zijn gestolen. Volgens een andere bron valt de impact mee en is het onwaarschijnlijk dat de overheidshackers iets aan de gestolen documenten hebben.
Chinese hackeenheid zou verantwoordelijk zijnDe hack zou onderdeel hebben uitgemaakt van een reeks digitale aanvallen op Europese techbedrijven. Deze zouden zijn uitgevoerd door een groepering die banden heeft met de Chinese overheid. Waarschijnlijk gaat het om PLA Unit 61486, de Chinese hackeenheid die al jaren techbedrijven hackt.  
Diverse beveiligingsbedrijven en de FBI hebben de aanvallen onderzocht. Volgens één bron zou informatie over de werking van euv-technologie zijn buitgemaakt. Met deze technologie kunnen kleine details op chips worden gemaakt. Deze technologie is zeer waardevol voor de techindustrie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.