Video

Bezetting gemeentehuis in Oss na drie dagen voorbij: ‘We zijn erg opgelucht’

28 februari 2015 om 16:27 • Aangepast 21 november 2020 om 19:47
nl
De bezetting van het gemeentehuis in Oss is na drie dagen voorbij. Tientallen huishoudhulpen en vakbondsmensen zaten in een vergaderkamer, omdat ze boos zijn over het faillissement van een huishoudhulporganisatie. Zaterdag halverwege de middag beëindigden ze hun actie, aldus een woordvoerster van de gemeente.
Profielfoto van
Geschreven door

"We zijn erg opgelucht. Ik kan nu naar huis en lekker onder mijn eigen douche staan", vertelt één van de bezetters. De komende weken wordt er gewerkt aan een oplossing voor de huishoudhulpen. Voor 16 maart moet er een oplossing zijn. Dan wordt duidelijk of de thuishulpen salaris moeten inleveren.
Van kastje naar de muurDe 1800 medewerkers die door het faillissement hun baan verloren, zijn nog niet allemaal aan het werk. De helft is aan de slag gegaan bij een andere aanbieder. Die medewerkers moesten wel loon inleveren.
De thuishulpen zijn boos dat ze salaris moeten inleveren. Ze eisen goede zorg en goede arbeidsvoorwaarden en zijn het beu om van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Wachten op privacy instellingen...

SlaapplekLuchtbedden en tijdelijke slaapplaatsen werden zaterdag weer opgeruimd nadat zes thuishulpen er de nacht hadden doorgebracht. Maar zaterdagavond werden ze gewoon weer opgetuigd, want de medewerkers waren niet van plan om hun protest op te geven als er nog geen goede oplossing werd gevonden.

Wachten op privacy instellingen...

Muzikale klankenTweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Krol (50Plus) steunden de thuishulpen zaterdag met hun aanwezigheid in het gemeentehuis. Burgemeester Wobine Buijs van Oss stond de actie in het gemeentehuis toe. "Het is belangrijk dat het kan, maar er is een grens.''
Zaterdagmiddag waren er muzikale klanken te horen vanuit het gemeentehuis. Zo'n 70 mensen waren bij de manifestatie aanwezig. Het protest heeft zijn vruchten afgeworpen: er is contact gelegd met politiek Den Haag en vóór 16 maart moet er dus een oplossing komen.
Reactie FNVConcrete afspraken zijn er nog niet, maar toch spreekt vakbond FNV Zorg & Welzijn van een doorbraak. "We wilden met de gemeente praten, zodat ze niet alleen met de vinger naar Den Haag zouden wijzen. Dat waren we zat. De deur zat constant dicht, maar hebben we open gekregen met de bezetting als koevoet'', zegt vakbondsbestuurder Karim Skalli.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.