Hack ASML kan ‘enorme gevolgen’ hebben voor economie: ‘Dit is nog maar het begin’

28 februari 2015 om 18:29 • Aangepast 21 november 2020 om 19:47
nl
De inbraak van Chinese hackers bij het Veldhovense hightechbedrijf ASML is nog maar het topje van de ijsberg. Dat zegt privacydeskundige Arnold Roosendaal uit Tilburg, die verbonden is aan onderzoeksinstituut TNO. ASML zou zijn gehackt door Chinese staatshackers. “Als dit waar is, kan dit enorme gevolgen hebben voor de economie in de Nederlandse technologiesector”, vertelt hij aan Omroep Brabant.
Profielfoto van
Geschreven door

De hackers zouden mogelijk informatie over hoogwaardige technologie van machines voor chipproductie hebben buitgemaakt, meldde Tweakers vrijdagavond. Dat is gevaarlijk, vertelt Roosendaal.
“Als ze die chips vervalsen of zelf in de Chinese markt onderbrengen, dan zal dat ongetwijfeld invloed hebben op de positie die ASML als hightechbedrijf inneemt”, licht de hackdeskundige toe.
'Jaren voorbereiding'Volgens Roosendaal is het aannemelijk dat een Chinees bedrijf op termijn met eenzelfde technologie als ASML op de proppen komt en claimt dat het uit hun eigen koker komt.
De hack is hoogstwaarschijnlijk in opdracht van de Chinese overheid tot stand gekomen, zo melden verschillende bronnen. Ook Roosendaal acht de kans reeël dat de Chinese overheid achter de aanval zit. “Daarbij moet wel worden aangetekend dat hackersaanvallen lastig te herleiden zijn. Hier kan gerust ook maanden, zo niet jaren voorbereiding in hebben gezeten.”

Wachten op privacy instellingen...

Ethische hackersDe aanval zou zijn gericht op de Nederlandse vestiging van het bedrijf, al is volgens één bron ook de Franse vestiging van ASML aangevallen. “Hoe groot de impact daadwerkelijk is, moet de tijd uitwijzen. Feit blijft dat ASML en ook andere technologische bedrijven zich goed moeten voorbereiden op volgende aanvallen van hackers.”
Bedrijven kunnen zich op meerdere manieren voorbereiden en beveiligen, legt Roosendaal uit. “Je kunt ethische hackers aannemen om te kijken hoe sterk alles beveiligd is. Daarnaast moet je belangrijke gegevens gescheiden houden, zodat hackers er moeilijker bij kunnen.”
Vaker voorkomenAls spreker wil Roosendaal een belangrijke rol vervullen als het gaat om de bewustwording bij bedrijven en mensen op het gebied van technologie. “De komende jaren zullen we nog veel meer van dit soort berichten horen. Deze trend zal alleen nog maar toenemen. Daar moeten we met z’n allen voor waken.”

Geen commentaarOok zaterdag wilde ASML tegenover Omroep Brabant geen commentaar geven op de hack. Het bedrijf wil niet bevestigen dat het daadwerkelijk gehackt is.
"ASML neemt kennisbescherming zeer serieus en we werken constant aan het verbeteren van onze verdediging tegen hackaanvallen en onze detectiecapaciteit", liet het bedrijf donderdagavond al weten.
Chinese hackeenheid zou verantwoordelijk zijnDe hack zou onderdeel hebben uitgemaakt van een reeks digitale aanvallen op Europese techbedrijven. Deze zouden zijn uitgevoerd door een groepering die banden heeft met de Chinese overheid. Waarschijnlijk gaat het om PLA Unit 61486, de Chinese hackerseenheid die al jaren techbedrijven hackt.
ASML is marktleider als het gaat om het maken van machines voor chipproductie. Grote spelers als Samsung, Intel en TSMC zijn klant bij het bedrijf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.