'Shoot-offs zijn het leukst om te winnen', Brabantse handboogschutters prolongeren EK-titel

1 maart 2015 om 13:34 • Aangepast 21 november 2020 om 19:46
nl
De Nederlandse handboogschutters hebben zaterdag in de Sloveense plaats Koper zowel op het onderdeel recurve als compound hun Europese indoortitel van twee jaar geleden in Rzeszow (Polen) geprolongeerd. Het Nederlandse recurve-team is volledig Brabants: Rick van der Ven komt uit Oss, Sjef van den Berg uit Heeswijk-Dinther en debutant Jan van Tongeren uit Demen.
Profielfoto van
Geschreven door

De Brabanders versloegen in de olympische discipline zaterdag Italië in de finale. Daarvoor was een shoot-off nodig.
Voorsprong verspeeldOranje verspeelde een voorsprong van 4-0 maar stelde met drie tienen in de verlenging het goud alsnog veilig: 5-4 (59-56 59-58 58-59 55-59/30-29).

Wachten op privacy instellingen...

"We hebben niet slecht geschoten, maar een paar pijlen vielen net verkeerd", blikt Van den Berg terug. "Maar als ik eerlijk ben, zijn shoot-offs wel het leukst om te winnen."
'Vrij snel naar bed gegaan'De recurveschutters hebben hun gouden medaille niet uitgebreid gevierd. "We hadden een banket, maar daarna zijn we we vrij snel naar bed gegaan." Het drietal moest zondagochtend om zes uur alweer opstaan om terug naar huis te rijden. "Daar wacht weer een trainingsweek."
Van den Berg is trots op het gemak waarmee Van Tongeren zich als debutant aanpaste aan het topniveau. "Hij vult het team hartstikke goed aan." Van Tongeren knikt: "Het was wel een grote stap om vanuit de kadetten bij de senioren mee te doen, maar het pakte goed uit."
Ook compound-goudOok op het onderdeel compound was Nederland succesvol in Slovenië. Mike Schloesser, Peter Elzinga en Ruben Bleyendaal waren in de eindstrijd duidelijk te sterk voor Frankrijk: 234-229. Het Nederlands vrouwenteam, onder leiding van Inge van Caspel, had zich vrijdag al verzoend met brons.
Individueel succesDezelfde kleur medaille hield Limburger Schloesser over aan het individuele toernooi. Hij bedwong op de slotdag de Noor Njaal Aamaas met 149-146. Rick van der Ven uit Oss, twee jaar geleden ook individueel Europees kampioen, sneuvelde in de kwartfinale.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.