Roversduo 'Bonnie en Clyde’ voor rechter na overvallen in onder meer Lage Mierde

2 maart 2015 om 07:00
nl
Het criminele duo Antonio van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (20), dat vorig jaar een spoor van geweld trok door Nederland, staat maandag voor de rechter in Assen. Justitie beschuldigt de twee van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot moord en poging tot doodslag. De twee lieten weten dat ze niet verwacht hadden dat ze zouden worden aangehouden.
Geschreven door

De rechtbank heeft vier dagen voor de zaak uitgetrokken. Een van de overvallen pleegde het duo in Lage Mierde. De zaak tegen het stel begon maandag met een behoorlijke vertraging. Door een misverstand was 'vergeten' Van der Ploeg vanuit het Huis van bewaring in Zwolle naar Assen te brengen. Daar staat het duo terecht.
Misdaadduo verrast door arrestatieAnntonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan hadden niet verwacht dat ze in Duitsland door de politie zouden worden aangehouden. Bircan zei maandag voor de rechtbank in Assen dat ze nauwelijks had meegekregen hoeveel commotie hun gewelddadige rooftocht teweeg had gebracht en de daaropvolgende klopjacht door de politie.
"Ik heb één keer iets op de radio gehoord" zei Enise Merve Bircan (20). "Ik heb er verder niet over nagedacht. Ik had niet verwacht dat we ook in Duitsland werden gezocht." Van der Ploeg zei ook dat de arrestatie 'een verrassing' was.
Rooftocht door NederlandDe gewelddadige rooftocht van de twee begon in de nacht van 9 op 10 februari 2014 bij het Drentse dorpje Echten, in de buurt van Hoogeveen. Van der Ploeg en Bircan dwongen een automobilist tot stoppen en sloten hem op in de kofferbak van diens auto. De man wist op miraculeuze wijze te ontsnappen. Dezelfde dag sloeg het duo toe in Meppel, twintig kilometer verderop.
Tijdens een inbraak in een woning werden ze betrapt door de bewoonster. Zij werd onder bedreiging in de kofferbak van haar auto meegenomen en die nacht in een bos bij Lelystad achtergelaten. Daar werd ze de volgende ochtend in verwarde toestand door voorbijgangers gevonden.
Voor de politie waren het op dat moment nog twee mysterieuze, maar los van elkaar staande zaken. Dat veranderde een week later. Op 18 februari werd een huis in Lage Mierde overvallen. De bewoner raakte daarbij gewond en werd samen met drie anderen gekneveld door de overvallers in het huis achtergelaten.
Gezin gegijzeldHet was voor de politie vanaf dat moment duidelijk dat achter de drie zaken dezelfde daders schuil gingen: een man en een jonge vrouw. De politie, in de overtuiging dat de twee opnieuw zouden toeslaan, sloeg groot alarm en waarschuwde met name voor Van der Ploeg, die vuurwapengevaarlijk zou zijn.
Dat bleek enkele dagen later het geval. Van der Ploeg schoot op een camping in Enschede op 24 februari een man neer die hem en Bircan betrapte bij een inbraak in een caravan. Daarna gijzelden de twee een gezin, waarna de vader door Van der Ploeg en Bircan werd meegenomen. Hij werd in Ahaus, over de grens met Duitsland, uit diens auto gezet.
Bekentenis afgelegdDe politie zette vanaf toen een voor Nederlandse begrippen ongekende klopjacht op, waaraan ook de Duitse politie deelnam. Twee dagen later, op 26 februari, herkende een restauranthoudster in Schwerte, bij Dortmund, het duo van het opsporingsbericht op de Duitse televisie en tipte de politie. Een arrestatieteam sloeg de twee in de boeien in hun hotelkamer.
Van der Ploeg en Bircan hebben een bekentenis afgelegd. Tijdens een eerdere rechtszitting in september vorig jaar boden ze via Bircans advocaat Peter Plasman excuses aan aan hun slachtoffers.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.