ASML gehackt geweest, aanvallers zouden geen gevoelige gegevens buitgemaakt hebben

1 maart 2015 om 16:32 • Aangepast 21 november 2020 om 19:45
nl
Chipmachinefabrikant ASML heeft tegenover techwebsite Tweakers bevestigd dat hun systemen inderdaad gehackt zijn geweest. Dat bracht Tweakers afgelopen vrijdag naar buiten op basis van anonieme bronnen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het zou gaan om een digitale aanval die door de Chinese overheid bevolen is. Of dat klopt wil ASML niet zeggen. Aan Tweakers is door anonieme bronnen gemeld dat een hackunit van het Chinese leger achter de aanval zat.
Volgens de chipmachinefabrikant zijn er geen belangrijke of gevoelige gegevens gestolen. De tijd tussen de hack en de ontdekking ervan zou kort zijn geweest.

Geen commentaar Vrijdagavond wilde ASML geen commentaar geven op het bericht. "ASML neemt kennisbescherming zeer serieus en we werken constant aan het verbeteren van onze verdediging tegen hackaanvallen en onze detectiecapaciteit", aldus het bedrijf.
ASML is marktleider in het maken van machines voor chipproductie. Grote spelers als Samsung, Intel en TSMC zijn klant bij het bedrijf. Volgens twee bronnen van Tweakers zouden er mogelijk gevoelige documenten zijn gestolen. Volgens een andere bron valt de impact mee en is het onwaarschijnlijk dat de overheidshackers iets aan de gestolen documenten hebben.
Chinese hackeenheid zou verantwoordelijk zijnDe hack zou onderdeel hebben uitgemaakt van een reeks digitale aanvallen op Europese techbedrijven. Deze zouden zijn uitgevoerd door een groepering die banden heeft met de Chinese overheid. Waarschijnlijk gaat het om PLA Unit 61486, de Chinese hackeenheid die al jaren techbedrijven hackt.
Diverse beveiligingsbedrijven en de FBI hebben de aanvallen onderzocht. Volgens één bron zou informatie over de werking van euv-technologie zijn buitgemaakt. Met deze technologie kunnen kleine details op chips worden gemaakt. Deze technologie is zeer waardevol voor de techindustrie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.