Miljardenovername voor Eindhovense computerchipmaker NXP

2 maart 2015 om 11:18
nl
Computerchipfabrikant NXP Semiconductors neemt zijn kleinere rivaal Freescale Semiconductor in de Verenigde Staten over. Het Eindhovense bedrijf betaalt ruim 10,7 miljard euro in geld en aandelen.
Geschreven door

De voormalige chipdivisie van Philips wil door de overname kosten besparen en haar marktaandeel laten groeien.
GoedkeuringNXP en het in het Texaanse Austin gevestigde Freescale denken de overname in de tweede helft van het jaar af te ronden. Aandeel- en toezichthouders moeten nog wel goedkeuring geven.
Het samengevoegde NXP en Freescale krijgt een jaarlijkse omzet van zo'n 10 miljard dollar terwijl de bedrijfswaarde meer dan 40 miljard dollar is. Daarmee is het de op zeven na grootste chipfabrikant ter wereld. Topman Richard Clemmer van NXP wordt topman en 'president' van de nieuwe onderneming.
MotorolaFreescale, de voormalige chiptak van Motorola, kwam voor het uitbreken van de wereldwijde financiële crisis in private handen en werd daarna weer deels naar de beurs gebracht. Investeringsmaatschappijen Carlyle, TPG, Blackstone en Permira hebben een belang van zo'n 64 procent. Na de overname hebben de huidige aandeelhouders van Freescale een belang van circa 32 procent in de combinatie.
NXP heeft activiteiten in meer dan 25 landen en behaalde in 2014 een omzet van 5,7 miljard dollar. Ook Freescale is in meer dan 25 landen actief en realiseerde voor 4,6 miljard dollar aan opbrengsten vorig jaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.