Verklaring tegen lekken vertrouwelijke informatie in Tilburg, Hans Smolders tekent niet

2 maart 2015 om 13:03
nl
Leden van de raadscommissie in Tilburg wordt maandag gevraagd een verklaring ondertekenen. Daarmee geven ze aan dat ze geen vertrouwelijke informatie over de huurschuld van sportschool The Gym4U hebben gelekt naar het Brabants Dagblad. Hans Smolders vindt het initiatief van burgemeester Peter Noordanus een belachelijk idee.
Geschreven door

"Hij moet uitzoeken wie er gelekt heeft, niet achteraf mensen laten tekenen. Dat is de omgekeerde gang van zaken", zegt Smolders tegen Omroep Brabant. Smolders zelf ondertekent de verklaring maandag niet. "Maar dat komt omdat ik geen tijd heb, ik moet wat privézaken afhandelen."
Burgemeester doet aangifteDe commissie vergadert maandag achter gesloten deuren. Aan bod komen de commerciële partijen die een huurschuld bij de gemeente hebben. Burgemeester Noordanus doet maandag ook aangifte bij de politie van het lekken.
Het is de tweede keer dat er vertrouwelijke informatie op straat ligt. Vorig jaar kreeg Omroep Brabant lucht van een rapport over een lening van 2,8 miljoen euro voor bioscoop Cinecitta. De Bank Nederlandse Gemeenten noemde dat ongeoorloofde staatssteun.
'Onvolwassen politieke cultuur'Ook daar deed de burgemeester aangifte van. Tegen het Brabants Dagblad zegt Noordanus het een totaal onvolwassen politieke cultuur te vinden. Hij zegt dat het oplossen van vraagstukken door informatie te lekken, geen goede zaak is.
De burgemeester beseft dat hij de politici niet kan dwingen een verklaring te tekenen. „Dat realiseer ik me goed, maar ik wil dat raadsleden zich bewust zijn dat wat nu gebeurt niet hoort. Door wél te tekenen laten ze zien dat ze er ver vanaf willen blijven. We weten welke raadsleden de lijst hebben gezien", zegt hij tegen het Brabants Dagblad.
Sportinstituut OomsHuurschulden van commerciële partijen bij de gemeente zijn op dit moment een heet hangijzer. Vorige week werd het debat aangescherpt omdat bleek dat sportinstituut Ooms nooit huur heeft betaald in De Drieburcht. Het failliete bedrijf heeft een schuld van ruim vier ton.
Volgens Hans Smolders is het ondertekenen van de verklaring een soort bliksemafleider. "De burgemeester en de rest van het bestuur zijn totaal de weg kwijt", sluit hij af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.