Vondelingenregister in het leven geroepen om ouder of kind terug te vinden
In Nederland haalt ieder jaar een of meerdere keren een vondeling het nieuws. Zo werd maandag een babymeisje gevonden in een tas op een parkeerplaats in Breda. Afgelopen december werd in dezelfde stad op een galerij van een flat een dood jongetje in een vuilniszak gevonden.
Fiom heeft het vondelingenregister in het leven geroepen. "Wij denken dat vrouwen die in het verleden een kind hebben achtergelaten, later misschien de behoefte krijgen informatie achter te laten", zegt Hans van Hooff van de organisatie.
'Een plekje geven'Volgens hem is het in contact brengen van vondelingen en hun biologische ouders niet het voornaamste doel van het register. Het kan ook gaan om informatie, bijvoorbeeld over de vraag waarom iemand zijn kind te vondeling heeft gelegd. Voor het kind in kwestie kan het heel belangrijk zijn om dit te weten, 'om het een plekje te geven'. "Kinderen hebben recht op informatie over hun ouders."
Fiom weet niet precies hoe vaak kinderen te vondeling wordt gelegd. Er is geen instantie die alle vondelingen, dood en levend, bijhoudt. Uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat instanties gemiddeld eens per jaar een nieuw thuis moeten vinden voor een achtergelaten baby.
Minder vondelingenVermoedelijk worden er sinds de jaren zeventig minder kinderen te vondeling gelegd. Volgens Van Hooff is sinds die jaren de kijk van de maatschappij op zwangerschap buiten het huwelijk veranderd en is anticonceptie gemeengoed geworden. Ook de invoering van de bijstand heeft het voor alleenstaande moeders mogelijk gemaakt voor hun kinderen te kunnen zorgen.