Nabestaanden MH17 mogen wrakstukken op vliegbasis Gilze-Rijen bekijken: 'Hier ligt onze trots'

3 maart 2015 om 15:42 • Aangepast 21 november 2020 om 19:43
nl
Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 kunnen deze week de wrakstukken van het toestel bekijken op de vliegbasis Gilze-Rijen. Ze krijgen dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in groepen een rondleiding. Ruim vijfhonderd mensen hebben zich hiervoor aangemeld.
Profielfoto van
Geschreven door

De pers mocht dinsdagmiddag ook gaan kijken en opnamen maken van de wrakstukken. Zo'n zestig journalisten uit de hele wereld zijn hieropaf gekomen. Omroep Brabant was daar ook bij aanwezig.

Wachten op privacy instellingen...

De wrakstukken kwamen in december aan op de vliegbasis. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd op belang voor het onderzoek.

Wachten op privacy instellingen...

'Onze nationale trots verpulverd'Sommige journalisten werden emotioneel tijdens de perstour. Zo stond een journaliste uit Maleisië met tranen in haar ogen te kijken naar de wrakstukken. "Hier ligt onze nationale trots, helemaal verpulverd."
Ook Russische journalisten waren aanwezig bij de tour. Zij reageerden ook op het feit dat Rusland door bijna de heel wereld wordt aangewezen als de schuldige van de vliegramp. "In Rusland geloven ze niet dat het aan de Russen heeft gelegen", aldus een Russische journalist. "Dat zou onderzoek moeten uitwijzen."
In bunkersDe stukken die niet direct in het onderzoek worden gebruikt, liggen in twee vliegtuigbunkers. In een hangar waar het onderzoek plaatsvindt, liggen de wrakstukken die het meest relevant zijn voor de zoektocht naar de toedracht van de ramp. Het gaat hierbij om delen van de cockpit, business class, linkermotor en linkervleugel. Deze onderdelen zijn alleen van een afstandje te bewonderen.

Wachten op privacy instellingen...

Minder belangrijke onderdelen zijn apart gelegd in twee andere hangaren. Die zijn wel te bezichtigen. Volgende week wordt gestart met een 3D-constructie van een gedeelte van het toestel. De cockpit en de business class worden van de buitenzijde gereconstrueerd. Daar kan pas volgende week mee worden begonnen omdat iets andere onderzoeken moesten worden afgerond.

Wachten op privacy instellingen...

Vliegramp MH17Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 50 Brabanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk op de themapagina omroepbrabant.nl/vliegramp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.