Cabaretier Toon Hermans wilde eigenlijk in Tilburg wonen: 'Het was zijn favoriete stad om te spelen'
In cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek speelde Maurice Hermans een voorstelling met onbekend werk van zijn vader. "Toen hij stierf, hebben wij hem beloofd dat we zijn culurele erfgoed zouden bewaren", vertelt Maurice Hermans. "168 liedjes hebben we gevonden in koffertjes, dozen en op oude opnameapparaatjes."
Toon Hermans bij Willem IIMet Tilburg had Hermans een band omdat hij daar vrienden had. "Tilburg en Antwerpen waren zijn twee favoriete steden om te spelen. Hij ging vaak in de Tilburgse schouwburg in première. Hij ging naar Willem II kijken."
Eén van zijn beste vrienden was Gerrit Villevoye, de voormalige directeur van de ijzergieterij in Tilburg. Een ontzettend leuke, lieve familie. Na de voorstelling in Tilburg was het altijd een feest bij de familie Villevoye.
Grote voorbeeldVoor de Hilvarenbeekse cabaretier Bart de Groof was Toon Hermans het grote voorbeeld. "Ik weet nog dat ik een keer met mijn ouders naar het theater ging in Tilburg. Ik zat op het balkon, tussen mijn ouders in. En ik heb de hele avond niet gelachen. Mijn ouders begrepen er niets van. Maar ik zat natuurlijk te kijken, al met een beetje theatervak-ogen, hoe doet die man dat? Hoe flikt ie em dat?"
Voor zoon Maurice is Toon nu een soort engeltje dat op zijn schouders zit. "Ik schrijf. En soms verbaas ik me over waar het vandaan komt, waar de inspiratie vandaan komt. En dan weet ik zeker dat ik ergens iets gehoord heb in mijn onderbewustzijn: schrijf daar maar eens over. Want ik heb dezelfde vorm van schrijven. Liefde, geluk, dat zijn mijn thema's ook."