Video

Het gaat goed met de das in Brabant, vermoedelijk dankzij aanleg natuurbruggen

3 maart 2015 om 16:25
nl
De laatste jaren worden er veel natuurbruggen aangelegd. Hebben ze succes? In natuurgebied de Kampina is sinds jaren weer een das gesignaleerd. Frans Kapteijns van Natuurmonumenten: "Wij vermoeden dat de das uit het oosten komt: bij Sint-Michielsgestel of bij het bos Sparrenrijk. Daar zitten oude burchten. Het zou dus kunnen dat ze over de natuurbrug bij de A2 deze kant op komen."
Geschreven door

Volgens Frans Kapteijns van Natuurmonumenten is de Kampina een ideaal gebied voor een dassenburcht. Toch is hier al tientallen jaren geen das meer gezien. "Hij heeft hier wel gewoond, jaren vòòr de oorlog. Hij is verjaagd door de mensen. Van de haren werden bijvoorbeeld scheerkwasten gemaakt."
Grootste vijandNog steeds is de mens de grootste vijand van het dier. Een op de vijf dassen komt om in het verkeer. De Brabantse wegen liggen erg versnipperd door de provincie. Dieren kunnen daardoor moeilijk van het ene naar het andere natuurgebied komen. De provincie begon daarom een paar jaar geleden met de bouw van zes natuurbruggen.
"Het leefgebied voor de dieren wordt groter, maar het is ook een stuk beter voor de verkeersveiligheid", vertelt Eric van Beerendonk van Rijkswaterstaat. "Als we de bruggen niet zouden hebben dan zouden er meer dieren de weg oversteken met alle gevolgen van dien."
Nog meer natuurverbindingenEr worden in Brabant op dit moment meerdere natuurverbindingen aangelegd. Bij Loon op Zand wordt er gewerkt aan een natuurbrug over de N261. Die moet dit jaar af moet zijn. Ook wordt er gewerkt aan kleinere voorzieningen, zoals tunnels die onder drukke wegen lopen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.