Video

Biljart moet wijken voor bloemschikken en gym, bewoners zorgcentrum Vessem begrijpen er niets van

3 maart 2015 om 17:48
nl
Een potje biljarten zit er voor de bewoners en bezoekers van zorgcentrum Groenendaal niet meer in. Het bestuur heeft de biljarttafel in oktober laten verwijderen tot ongenoegen van de fanatieke biljarters. "Dat vind ik heel, heel erg", vertelt de 96-jarige bewoner Louis van Loon. "Dit is alles wat ik heb."
Geschreven door

Voor het middageten gaat het aan tafel over het verdwijnen van de biljartspel. Het draait vooral ook om de sfeer en levendigheid rond de tafel. Behalve de biljartende mannen zijn er verschillende vrouwen die het 'jammer' die het gezellig vonden om toe te kijken.
De zorg verandertZorgorganisatie Joris Zorg liet de biljarttafel al in oktober weghalen. Er komen steeds meer mensen met een zwaardere zorgvraag in het huis wonen en daar zou zo'n biljart niet bij passen.
"Mensen moeten ook steeds langer thuis blijven wonen. Die kwetsbare ouderen moeten hier ook kunnen deelnemen aan activiteiten", zegt Arnold Vosters, bestuurder van Joris Zorg.
Door het verwijderen van het biljart ontstaat er ruimte voor activiteiten als bloemschikken en gymnastiek. Veel bewoners snappen er niets van, want van dat ruimtetekort is nog niets te zien. "Op dit moment is er nog wel ruimte omdat de nieuwe activiteiten nog niet zijn gestart, maar binnenkort gaat dat veranderen", geeft Vosters aan.
Tafel was geschenkEen deel van de onrust ontstond omdat het biljart in het verleden beschikbaar is gesteld door de zoon van een voormalig bewoner. "Ik heb hier tien jaar, elke zondag van zes tot negen gebiljart en ineens moet het weg," vertelt Frank Henst, de eigenaar van de tafel.
"Ik vind het triest, zeer triest en dan vooral voor de bewoners hier." Henst plaatste de biljarttafel toen zijn vader nog in Groenendaal woonde. Na zijn overlijden is de tafel blijven staan.
Toch nog biljartenDe biljartsport hoeft niet helemaal uit het leven van de bewoners te verdwijnen. Ze kunnen in het nabijgelegen gemeenschapshuis D'n Boogerd het vertrouwde potje biljart te spelen. "We willen ze met veel plezier daar naartoe begeleiden", vertelt Vosters. "Het biljart komt hier niet meer terug."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.