Roversduo 'Bonnie en Clyde’ is er wel klaar mee: 'We worden steeds verkeerd begrepen'

3 maart 2015 om 18:28
nl
Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan, die een spoor van geweld trokken door Nederland, vinden dat ze tijdens de rechtszaak tegen hen voortdurend verkeerd worden begrepen. Ook vinden ze dat er een vertekend beeld wordt gegeven van wat zich heeft afgespeeld in februari 2014.
Geschreven door

Enise Merve Bircan reageerde dinsdag voor de rechtbank in Assen geïrriteerd en wilde vragen hoe ze de hectische weken vorig jaar zelf had beleefd niet meer beantwoorden 'omdat het toch geen toneelstuk is'. "Ik heb al eerder gezegd dat ik het naar vind voor de slachtoffers. Ik heb geen zin om hypocriet te doen en dat steeds weer te herhalen'', zei ze.
"We hebben keuzes gemaakt en wij nemen de verantwoordelijkheid. Ik ben er wel klaar mee." Ook haar advocaat Peter Plasman wees erop dat, met name in de media, steeds de suggestie wordt gewekt dat Van der Ploeg en Bircan de schuld leggen bij hun slachtoffers. "En dat klopt niet."
Man neergeschoten in EnschedeDe tweede zittingsdag stond geheel in het teken van wat zich eind februari in Enschede, waar Enise B. opgroeide, had afgespeeld. Daar belandden Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan nadat ze uit Lage Mierde waren gevlucht, waar ze enkele dagen eerder urenlang vier mensen in een vakantiewoning hadden vastgehouden.
Omdat het tweetal al dagen nauwelijks had geslapen, probeerden ze op 24 februari in te breken in een caravan op een camping. "We waren doodop en hadden honger" zei van der Ploeg. Daar werden ze betrapt. Er ontstond een worsteling met andere campinggasten, waarbij Van der Ploeg een man neerschoot.  
Gevlucht naar DuitslandOpnieuw op de vlucht overvielen ze enkele uren later een boerderij, waar de bewoonster en haar twee kleinkinderen werden gegijzeld. Hetzelfde overkwam de dochter en haar echtgenoot toen die later arriveerden. Volgens Enise Merve Bircan hadden ze er alles aan gedaan om de kinderen, van tien maanden en 2,5 jaar, geen schrik aan te jagen. "Ik heb ze geprobeerd aan het lachen te krijgen en we hebben ook liedjes gezongen."
De man reed het duo 's avonds over de grens met Duitsland, waarna de twee enkele dagen spoorloos bleven. Op 26 februari kreeg de Duitse politie een tip dat ze zich ophielden in een hotel in Schwerte, bij Dortmund. Daar werden ze dezelfde dag door een arrestatieteam ingerekend.
Vrijdag eisWoensdag volgt de derde van de vier dagen die de rechtbank heeft uitgetrokken. Dan staan de slachtoffers en de persoonlijke omstandigheden van Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan centraal. Vrijdag volgt de eis van het Openbaar Ministerie.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.