Video

'Elk vermeden gevecht, is een gewonnen gevecht', Krav Maga oplossing in wereld vol korte lontjes?

3 maart 2015 om 20:42
nl
Talloze fysieke bedreigingen, intimidatie en zelfs twee maal een poging tot doodslag. Onze verslaggever Rob Bartol is het meer dan zat om belaagd te worden door mensen die hem bij zijn werk als journalist vooral zien als een leuk doelwit. Het antwoord op een maatschappij, waar meer en meer mensen last hebben van een kort lontje lijkt Krav Maga.
Geschreven door

Al jaren loopt verslaggever Rob Bartol met zijn camera rond in de provincie. Door de onderwerpen die hij behandelt, komt het echter vaker tot een confrontatie dan bij reguliere verslaggevers. De meest recente bedreiging was die door een pooier op parkeerplaats Vaerland, waar hij een reportage maakte over illegale prostitutie.
Pareer de agressie Hoewel Bartol fysiek zijn mannetje staat ging hij toch op zoek naar een effectief verdedigingsmiddel, dat ook nog snel en makkelijk toe te passen is. Onze verslaggever kwam met zijn hulpvraag terecht bij een van de Krav Maga-scholen van oud marinier Ton van Leusden.
Hij behaalde twee jaar geleden het expert-level, het hoogst haalbare in deze Israëlische verdedigingstactiek. "Regels zijn er niet. Het is een systeem waarbij je op gepaste wijze jezelf kunt verdedigen en jezelf en anderen in veiligheid kunt brengen."
Veel belangstellingHet gevoel van onveiligheid waar onze verslaggever soms last van heeft, delen veel mensen. "We zien wel een groei van leden en een groei aan belangstelling", vertelt instructeur Jeffrey Kroon die zegt dat hij Krav Maga dagelijks toepast. "Dat wil niet zeggen dat ik dagelijks iemand in elkaar sla. Ik kijk en observeer en waar nodig trek ik mijn conclusies."
Onze verslaggever is enthousiast over Krav Maga. Hij is welkom bij de school van Ton van Leusden, maar dat is niet weggelegd voor iedereen. "Mensen die in aanraking zijn geweest met politie en een verleden hebben met justitie zijn niet welkom. Je voorgeschiedenis moet brandschoon zijn."
Van Leusden benadrukt dat vechten niet het belangrijkste is. "Elk gevecht dat je kunt vermijden, is een gewonnen gevecht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.