NAC Breda boekt eerste halfjaar twee ton winst, club klimt langzaam uit financiële dal

4 maart 2015 om 01:10
nl
Het gaat financieel iets beter met NAC Breda, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de club. NAC loopt, volgens ingewijden, voor op het 'Plan van Aanpak' dat met de KNVB is afgesproken om schuldenvrij te worden.
Geschreven door

Conform dat plan schrijft de club aan het einde van het huidige seizoen nog wel rode cijfers. Wel valt het te verwachten verlies over het huidige seizoen naar verwachting lager uit. NAC staat momenteel onder curatele van de voetbalbond en verwacht dat daar door de nieuwe cijfers tijdelijk een einde aan komt.
Financiële meevallersDe halfjaarcijfers over het seizoen 2014/2015 laten, volgens bronnen, een nettowinst zien van twee ton. Dat is een mooi resultaat, maar schijn bedriegt hier een beetje.  
NAC heeft in de eerste helft van het boekjaar namelijk wat eenmalige, financiële meevallers gehad. Zo kwam er bijvoorbeeld extra geld binnen door de niet-begrote, extra ronde in de KNVB-beker en loopt NAC ook qua reguliere wedstrijdbaten voor op de begroting. Daarnaast heeft de commerciële afdeling ook boven de begroting gepresteerd.  Toch rode cijfersAan het einde van de rit zal de voetbalclub uit Breda dit seizoen toch rode cijfers schrijven. Het positieve resultaat na het eerste half jaar verdwijnt grotendeels door de lopende, vaste kosten van het tweede gedeelte van het boekjaar en de lagere inkomsten in de tweede seizoenshelft. Wat betreft de wedstrijdbaten heeft de club bijvoorbeeld al drie van de vier topwedstrijden thuis gehad.
Het positieve is dat het verlies minder fors uitpakt dan werd voorzien in het door NAC bij de KNVB ingediende Plan van Aanpak. Het tekort over het seizoen 2014/2015 wordt opgevangen vanuit de kapitaalinjectie die in januari 2014 werd gedaan door enkele aandeelhouders. Deze kapitaalinjectie was onderdeel van de reddingsoperatie waarbij een groep schuldeisers hun leningen hebben omgezet in aandelen.   Niet langer onder curateleDankzij de positieve halfjaarcijfers is de verwachting dat NAC in april door de KNVB wordt ingedeeld in categorie II in plaats van categorie I van het Financial Rating System. Dat betekent dat de club niet langer onder curatele staat. Het Plan van Aanpak laat echter zien dat dit tijdelijk is.
Naar verwachting valt de Bredase voetbalclub in december 2015 nog eenmaal terug in categorie I om vervolgens eind 2016 permanent terug te keren naar de 'veilige' categorie II. Pas vanaf het seizoen 2016/2017 verwacht NAC structureel zwarte cijfers te schrijven.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.