Roofoverval 'Bonnie en Clyde' geeft slachtoffer Lage Mierde nog nachtmerries: ‘Mijn leven is kapot’

4 maart 2015 om 13:00 • Aangepast 21 november 2020 om 19:42
nl
Tijdens de derde dag van de rechtszaak tegen het Nederlandse roversduo Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan komen slachtoffers aan het woord. Ook Rien de Graaf uit Lage Mierde, die het slachtoffer werd van een woningoverval door het duo dat in de media 'Bonnie en Clyde' wordt genoemd. "Mijn leven is kapot."
Profielfoto van
Geschreven door

De man vertelde woensdag voor de rechtbank in Assen dat angst zijn leven momenteel regeert. "Ik was zo sterk als een leeuw, kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht."
Volgens het Brabants Dagblad claimt De Graaf uit Lage Mierde 45.000 euro smartengeld. In totaal hebben de dertien slachtoffers rond 140.000 aan smartengeld en schadevergoeding.  
Vastgebonden in badDe Graaf werd vorig jaar urenlang in een recreatiewoning vastgehouden door Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan, ook wel Bonnie en Clyde genoemd. Het slachtoffer lag urenlang vastgebonden in een badkuip, onder bedreiging van een vuurwapen.
Eerder liet hij in het programma Knevel & Van den Brink weten dat hij zich weinig herinnert van de dag dat hij werd overvallen. Het stoort alle slachtoffers dat het duo totaal geen berouw toont.[Tweet:body:https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/573059807822929920]      
Antonio Marcos van der Ploeg en Enise Merve Bircan richtten vorig jaar veel schade aan toen zij op rooftocht waren in het land.
Van der Ploeg heeft op geen enkele wijze willen meewerken aan het psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Deskundigen kunnen daarom niet vaststellen of hij een persoonlijkheidsstoornis heeft of verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de overvallen.
Adoptiekind uit BraziliëVan der P. verbleef zeven weken in het PBC. "Maar we hebben hooguit tien minuten met hem gesproken'', zei een psychiater woensdag voor de rechtbank in Assen.
Wel werd duidelijk dat Van der P., een adoptiekind uit Brazilië, al jaren problemen heeft met alcohol en snel agressief kan zijn. Toen hij veertien jaar was, werd hij veroordeeld tot jeugd-tbs en bracht hij ruim zeven jaar door in allerlei instellingen.
Moeizaam onderzoekDeskundigen van het PBC hebben geen gedrags- of psychische problemen vastgesteld bij Enise B. "Ze is een sterke vrouw die zich bepantserd heeft en zich goed staande weet te houden'', verklaarden de deskundigen, die wel zeiden dat het onderzoek moeizaam verliep. "De ene keer snauwt ze en het volgende moment is ze weer adorerend.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.