Honderden mensen zien koningin Máxima 'haar' kanaal bij Den Bosch openen - Omroep Brabant
Video

Honderden mensen zien koningin Máxima 'haar' kanaal bij Den Bosch openen

5 maart 2015 om 15:25 • Aangepast 21 november 2020 om 19:42
nl
Koningin Máxima heeft donderdagochtend ter hoogte van Sluis Empel het Máximakanaal officieel geopend. Honderden mensen keken toe en ze probeerden hét moment op de foto vast te leggen.
Profielfoto van
Geschreven door

Het kanaal, met een lengte van negen kilometer, verbindt de Zuid-Willemsvaart bij Den Dungen met de Maas. Bij de opening van het kanaal was ook onder anderen minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) aanwezig.
Honderden mensenBij Sluis Empel stonden voordat de koningin langs kwam varen al honderden mensen te wachten. Het waren vooral veel schoolkinderen die zich verzamelden in Empel. Zo oefende een jongetje zijn toespraak en samen oefenden de kinderen nog wat liedjes.

Wachten op privacy instellingen...

Het officiële moment bij Sluis Empel werd donderdag gemarkeerd door een kanonschot. Ook klonk muziek van een fanfare. Wat omstanders vooral opviel, was dat de boot waarop Máxima voorbijvaarde wel erg lelijk is. Grauw en grijs, zo concludeerde ook onze verslaggever. Volgens een man die bij Sluis Empel stond te kijken, was gekozen voor deze boot omdat 'zo de schoonheid van de koningin meer opvalt'.

Wachten op privacy instellingen...

Kosten: 400 miljoen euroHet nieuwe kanaal biedt veel voordelen voor de regio Den Bosch. Scheepvaartverkeer hoeft nu niet langer door de stad te varen. Daarnaast kunnen grotere schepen naar de haven van Veghel. Voorheen waren die schepen te groot om door Den Bosch te varen. Het megaproject heeft 400 miljoen euro gekost.
De aanleg van het Máximakanaal verliep niet zonder problemen. De gemeente Den Bosch en Rijkswaterstaat ruzieden over een beweegbare brug over het kanaal. Die kwam er uiteindelijk niet.
Lekken in bruggenDaarnaast zat er een lek in een van de bruggen, maar het lek kon nog op tijd worden verholpen. Later werd een lek in de damwand bij Den Dungen gevonden. Dat lek is nog niet verholpen. De Zuid-Willemsvaart bij Den Bosch blijft open voor de pleziervaart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.