Video

Herrie in de SP: gedeputeerde wil dat voorzitter Jan Marijnissen vertrekt, Marijnissen slaat terug

5 maart 2015 om 15:41
nl
SP-voorzitter Jan Marijnissen is niet onder de indruk van de kritiek van SP-gedeputeerde Johan van den Hout. De gedeputeerde zei donderdag tegen NRC Handelsblad dat het voor Marijnissen tijd is om te vertrekken als partijvoorzitter.
Geschreven door

Volgens partijvoorzitter Jan Marijnissen uit Oss is er niet veel nieuws onder de zon. "Zijn mening is bekend: de Tweede Kamerfractie deugt niet, het partijbestuur niet en de voorzitter niet. En de afdrachtregeling ook niet."
'Marijnissen te autoritair'Marijnissen zou, volgens Van Den Hout, op een onaangename manier omgaan met partijgenoten. De gedeputeerde stelt tegenover NRC Handelsblad dat er geen vrij debat binnen de SP kan plaatsvinden. Marijnissen zou te autoritair zijn en niet tegen kritiek kunnen.
De NRC schrijft dat gedeputeerde Van Den Hout zich voornamelijk ergert aan het gedrag van Marijnissen als het gaat om de afdrachtregeling van de SP, waarbij volksvertegenwoordigers en bestuurders van de partij een groot deel van hun vergoeding of salaris af moeten dragen aan de partijkas.
'Wie met modder gooit, verliest grond'Volgens Marijnissen laat Van Den Hout zijn kritiek op landelijke bijeenkomsten niet horen. "Jammer. Maar net als elk ander lid kan hij zich kandideren voor elke functie binnen de partij. Voor de rest: het is zoals mijn goede moeder placht te zeggen: Wie met modder gooit, verliest grond."
Van den Hout laat daarop weten dat hij geen enkele ambitie heeft om een andere functie binnen de partij te bekleden. Over de beschuldigingen zegt hij verder: "Dit is wat ik vind en als men mij daar om vraagt, krijgen ze dat te horen. En ik zou het wel goed vinden als naar aanleiding van dit of wat dan ook hier meer discussie over ontstaat binnen de partij."
'Marijnissen is een prima partijvoorzitter'SP-fractievoorzitter Nico Heijmans in Provinciale Staten in Brabant vindt dat de discussie niet via de media gevoerd moet worden. Als Van Den Hout vindt dat hij beter is dan Marijnissen moet hij zich kandidaat stellen als voorzitter, vindt Heijmans. "Maar Jan Marijnissen is een prima partijvoorzitter", zegt hij.
"Marijnissen kan uit zijn slof schieten maar dat kan iedereen. Maar Marijnissen autoritair?  Daar heb ik nog nooit wat van gemerkt en ik kan er geen voorbeelden van noemen. Marijnissen is wel een autoriteit. Maar dat vind ik juist positief."
Van den Hout kan zich overigens niet vinden in de opmerking dat hij de discussie niet via de media mag voeren. De politicus zegt namelijk een 'hekel' te hebben aan het geven van kritiek achter de schermen. “Als je iets achter de schermen zegt, doe je dat ook voor de schermen.”
Marijnissen sinds 1988 partijvoorzitterOssenaar Jan Marijnissen is sinds 1988 partijvoorzitter van de Socialistische Partij. Van 1988 tot 2008 was hij ook politiek leider van de SP. Vanwege gezondheidsredenen stopte hij in 2008 als fractievoorzitter en twee jaar later stopte hij ook als Kamerlid.
Tilburger Johan van den Hout was jarenlang fractievoorzitter van de SP in de Tilburgse gemeenteraad. In 2008 werd hij wethouder in Tilburg. Bij de vorige verkiezingen in 2011 werd hij lid van Provinciale Staten in Brabant en sinds september 2011 is hij gedeputeerde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.