Feda Amiri liep geen letsel op tijdens uitzetting, werd wel met geweld en body cuff uitgezet

5 maart 2015 om 15:21
nl
Er is geweld gebruikt tijdens de uitzetting van Feda Amiri uit Heeze. Dat blijkt uit documenten van de Marechaussee die in handen zijn van Trouw. Uit diezelfde documenten blijkt ook dat Amiri niet gewond raakte door het geweld.
Geschreven door

Amiri verzette zich toen hij aan boord van het vliegtuig naar Kabul werd gebracht. Daarom heeft de Marechaussee toen dwangmiddelen en geweld gebruikt. Om te zorgen dat hij aan boord gebracht kon worden is een zogenoemde body cuff ingezet. Dat is een band om iemand mee vast te binden. Amiri werd op zijn buik gelegd en het vliegtuig in gedragen.
'Wel geweld, geen letsel'Trouw baseert zich in het bericht op het ‘meldingsformulier geweldsaanwending bij uitzettingen’. In die rapportage is te lezen hoe de uitzetting is verlopen en wat voor middelen er gebruikt werden. Volgens staatssecretaris Teeven zijn de dwangmiddelen die werden gebruikt 'conform de voor uitzettingen geldende geweldinstructies'. Amiri werd door zijn dochter Tamana gewond gevonden in een ziekenhuis in Afghanistan.
Tamana beweert dat haar vader vlak na zijn uitzetting met een botbreuk en geheugenverlies werd opgenomen in het ziekenhuis. De vrouw reisde haar vader op 3 februari achterna naar Kabul, omdat er na de uitzetting niets meer van haar vader was vernomen.
'Geen zak over het hoofd'De man stelt dat hij deels liggend met een zak over het hoofd werd vervoerd. Hier is volgens de staatssecretaris geen sprake van. Hij heeft 'geen verklaring voor de door betrokkene gestelde dan wel voorgewende verwondingen'. Volgens de marechaussee is Amiri zelf de aankomsthal in Kabul ingelopen. Hij zou geen letsel hebben opgelopen tijdens de uitzetting.
Volgens Teeven is Amiri professioneel begeleid door de marechaussee. Daarbij zijn volgens de geweldsinstructies hulpmiddelen ingezet. Ook benadrukt hij dat vreemdelingen bij de terugkeer zo nodig medicijnen en kleine eigendommen mogen meenemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.