'Medewerkers van vliegbasis Volkel werkten recent nog onveilig met giftige chroom-6-verf'

5 maart 2015 om 17:25
nl
Op de vliegbasis in Volkel is in 2012 nog op een onveilige manier gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf. Daardoor zijn medewerkers destijds mogelijk blootgesteld aan de giftige stof. Dat schreef de Arbodienst van Defensie in 2012 in een intern rapport, zo meldt de NOS. Defensie gaf donderdag nieuwe documenten vrij over de chroom-6-affaire.
Geschreven door

Onderzoekers zouden bij een rondgang in de hangar waar met de stof werd gewerkt, destijds vijftien afwijkingen van de richtlijnen hebben geconstateerd.
Vooral problematisch was dat de hangar niet goed werd schoongemaakt. Dat zorgde ervoor dat de ruimten vervuild raakten met de kankerverwekkende stof, zo meldt NOS.
Jarenlang onvoldoende beschermdDefensie zou eigenlijk al sinds 2001 veilig met chroom-6-verf moeten werken. Toen werd vastgesteld dat medewerkers jarenlang onvoldoende waren beschermd tijdens het werken met chroom-6-verf. Sindsdien zijn er strengere regels.
De slechte omstandigheden die de onderzoekers in 2012 constateerden, leidden wel tot maatregelen. Zo werd de hangar grondig schoongemaakt en het ventilatiesysteem vernieuwd. Dat kon niet voorkomen dat bij één cabine bij het spuiten en schuren toch een te hoge concentratie van het spul werd gemeten.
Problemen op vliegbasis EindhovenDe NOS meldt dat uit een document blijkt dat er vorig jaar op de vliegbasis in Eindhoven ook een spuitcabine niet helemaal in orde was. In de cabine werd ook een te hoog gehalte van de chroom-6-stof gemeten en daarom moest Defensie extra maatregelen nemen.
Defensie gebruikt de giftige chroom-6-verf nog altijd in tien verschillende werkplaatsen, omdat er geen goed alternatief voorhanden is dat roestvorming bij bijvoorbeeld F-16’s tegengaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.