Overlevende van vernietigingskamp Bergen-Belsen, Hetty Verolme, bezoekt Bevrijdingsconcert Werkendam

5 maart 2015 om 17:56
nl
Holocaust-overlevende Hetty Verolme bezoekt 29 april het Bevrijdingsconcert in Werkendam. De Australische spreekt daar over haar ervaringen in vernietigingskamp Bergen-Belsen.
Geschreven door

Verolme had haar bezoek aan Nederland al gepland, maar gooide meteen haar reisschema om toen ze van de viering in Werkendam hoorde.
De vrouw heeft een bijzondere band met Werkendam. "Mijn stamvader, Mozes Werkendam, is daar rond 1700 geboren. Mijn meisjesnaam is dan ook Werkendam", aldus Verolme.
Klasgenoot van Anne FrankVerolme was voor de Tweede Wereldoorlog klasgenoot van Anne Frank. Ze zat ruim veertien maanden in het vernietigingskamp waar ook Anne Frank en haar zusje Margot zaten. Als een van de oudste kinderen werd Hetty 'de kleine moeder' van zo'n veertig kinderen in barak 211, de kinderbarak van Bergen-Belsen. Voor een 14-jarig meisje een onmenselijke taak.
Ze zou nooit meer levend uit het kamp komen, dat wist ze zeker. Toch werd ze op vrijdag 13 april 1945 bevrijd. Later schreef ze een boek over die periode.
'We mogen nooit vergeten'De organisatie is zeer vereerd met de komst van de Australische. "We mogen nooit vergeten wat mensen in de oorlog meegemaakt hebben. Wie kan ons dat beter duidelijk maken dan iemand die het zelf heel direct heeft meegemaakt", aldus het bestuur van het bevrijdingsfeest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.