Video

Catharina Ziekenhuis in Eindhoven als derde ziekenhuis in Nederland beste voor obesitasbehandeling

8 maart 2015 om 17:00
nl
Steeds meer mensen met overgewicht laten zich opereren. Dat gebeurt vooral in Brabant. Na het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom is nu ook het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven een zogenoemd Center of Excellence. Dat is een internationaal keurmerk.
Geschreven door

De verwachting is dat in 2015 meer dan duizend patiënten zich in Eindhoven laten opereren. Dat zijn er tweehonderd meer dan vorig jaar.
'Overgewicht regeert mijn leven'De 45-jarige Geraldine Schepers vecht al haar hele leven tegen de kilo's. Ze heeft al van alles geprobeerd, maar zonder succes. De laatste jaren regeert het overgewicht haar leven.
"Bijvoorbeeld als je gaat slapen en je draait jezelf om, ik heb altijd het gevoel dat ik mezelf moet omgooien", vertelt Schepers, die 115 kilo weegt. "Maar ook gewoon in een trein bijvoorbeeld, als je gaat zitten. Dan denk je: die stoeltjes zijn wel heel erg smal."
Overgewicht is een probleemHet Catharina Ziekenhuis is al bijna dertig jaar gespecialiseerd in de behandeling van obesitas. De afgelopen jaren is het aantal maagverkleinende operaties in het Eindhovense ziekenhuis steeds verder gestegen. In 2013 waren er 850 operaties, vorig jaar waren dat er 900. Dit jaar verwacht het ziekenhuis zelfs 1100 operaties.
Die kennis en kunde is nu erkend met een internationaal keurmerk. "Het is een bevestiging dat we met het hele team het voor elkaar gekregen hebben om aantoonbaar goede zorg te leveren", aldus chirurg Simon Nienhuijs. Zo heeft het Obesitascentrum een gespecialiseerd team, niet alleen op de polikliniek, maar ook in de operatiekamer.
ObesitasoperatieEen half jaar geleden ging Schepers op intakegesprek bij het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis. Ze komt in aanmerking voor een gastric bypass, ofwel een omlegging van het spijsverteringskanaal. De maag wordt daarbij verkleind en verderop op de dunne darm aangesloten. Het is de meest voorkomende ingreep bij mensen met overgewicht.
MeerjarenplanZo'n operatie neemt ongeveer een uur in beslag, maar patiënten zijn daarna niet ineens kilo's lichter. Er volgt nog een natraject waarin patiënten hun leven anders moeten inrichten en opnieuw, maar vooral anders leren eten.
Schepers is vastberaden om haar doelstellingen waar te maken. Er is trouwens ook geen weg meer terug. "Ik heb er het laatste halfjaar zo hard voor gewerkt en dat blijft zo", motiveert ze. "Het wordt alleen maar mooier en uiteindelijk wordt het mijn feestje!" In totaal hoopt Schepers na de ingreep zo'n 55 kilo te verliezen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.