'Historische avond', Vught stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor verdiept spoor - Omroep Brabant
Video

'Historische avond', Vught stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor verdiept spoor

6 maart 2015 om 00:37
nl
Er komt in Vught een verdiept spoor. De gemeenteraad is donderdagavond unaniem akkoord gegaan om bijna 17 miljoen euro beschikbaar te stellen. Het Rijk en de provincie hadden eerder al groen licht gegeven.
Geschreven door

Wethouder Wilbert Seuren en de Actiegroep Samen voor Vught noemen het een historische avond. "Ik ben heel blij, we zijn al vijf jaar bezig om dit probleem op de politieke agenda's van de provincie en het rijk te krijgen. Het was een smeekbede om ervoor te zorgen dat het dorp leefbaar blijft", zegt Seuren opgewekt.
Vierhonderd treinen per uurDie leefbaarheid komt in het geding omdat er over een paar jaar flink meer treinen gaan rijden. Het spoor wordt voor een deel verdubbeld van twee naar vier spoorlijnen. Zo'n vierhonderd goederen- en personentreinen razen er dan dagelijks door het dorp. Dat komt door de aanleg van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en omdat de NS meer treinen wil laten rijden volgens het metrosysteem.
Het spoor in Vught wordt over een lengte van zo'n twee kilometer verdiept. Op het station reageren reizigers opgetogen. "Ze mogen morgen al beginnen, die bouwput nemen we dan wel voor lief", zegt een dame over de overlast die er in het centrum zal ontstaan. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 2024.
Haken en ogenEen andere voorbijganger is blij dat er een einde komt aan het meerdere malen per uur wachten voor de spoorwegovergangen. "Dat levert iedere keer vervelende vertraging op", weet hij.
Ook de Actiegroep Samen Voor Vught is blij met de beslissing van de gemeenteraad, maar ziet nog wel wat haken en ogen. "De pijn zit hem in het Noorden en Zuiden van Vught. Daar wordt het spoor niet verdiept en de mensen daar zitten nog steeds in onzekerheid", meent Hans Togtema van de actiegroep.
'Communicatie blijft belangrijk'De raad heeft donderdagavond ook een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om de ongerustheid bij omwonenden weg te nemen. "Het is heel belangrijk dat er goed gecommuniceerd blijft worden met de betrokken omwonenden", vindt Togtema.
De gemeente draagt 16.7 miljoen euro bij aan de verdieping van het spoor. Vorig jaar werd al bekend dat het rijk en de provincie al meer dan honderd miljoen euro investeren in het project in Vught.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.