Protest tegen mest; elfhonderd handtekeningen tegen plannen voor mestverwerking Asten en Landhorst

6 maart 2015 om 12:26 • Aangepast 21 november 2020 om 19:40
nl
Stank, verkeersoverlast en nog meer varkens. Mensen uit onder meer Asten en Landhorst maken zich zorgen over initiatieven voor grootschalige mestverwerking in hun woonplaats. Ze hebben elfhonderd handtekeningen uit het hele land opgehaald om de politiek op andere gedachten te brengen. De handtekeningen werden vrijdagmorgen overhandigd aan provinciebestuurder Yves de Boer.
Profielfoto van
Geschreven door

Marcel Koolen, directeur van mestverwerker Kovemi in Asten, denkt dat de tegenstanders van zijn plannen last hebben van koudwatervrees en dat ze onvolledig zijn geïnformeerd.
Handtekeningen voor Yves de BoerProvinciale Staten komen vrijdag voor het laatst in hun huidige samenstelling bij elkaar. Binnenkort zijn er verkiezingen voor Provinciale Staten. De actievoerders gebruikten deze vergadering om aandacht te vragen voor hun petitie.

Wachten op privacy instellingen...

Kovemi wil jaarlijks in Asten 80.000 ton mest gaan verwerken. Volgens Koolen is dit nodig, omdat het rijk heeft vastgelegd dat boeren de helft van het mestoverschot verplicht moeten verwerken. Hij kan zich niet voorstellen dat dit tot overlast zal leiden op het gebied van verkeer en de mogelijke verspreiding van ziektekiemen.
'Geen direct gevaar in'“Ik zie er echter geen direct gevaar in en denk ook dat niet iedereen goed is geïnformeerd. Er is een vertekend beeld geschetst zonder overigens dat er sprake is van opzet”, aldus Koolen, die erkent dat het om een ‘vrij complexe’ materie gaat.
Hij wijst onder meer op een document van driehonderd pagina’s waarin de gevolgen voor het milieu uiteen worden gezet. Hieruit blijkt volgens Koolen dat het zelfs in het ergste geval niet tot enorme problemen zal leiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.