Video

Moeders van omgekomen gezin in Neerkant ontroerd door herdenkingsmonument MH17

6 maart 2015 om 23:58
nl
De moeders van Jeroen en Nicole Wals-Martens zijn geraakt door het monument dat er in Neerkant is gemaakt voor hun kinderen en kleinkinderen. Jeroen en Nicole en hun vier kinderen kwamen in juli 2014 om bij de ramp met de MH 17.
Geschreven door

De dood van het complete gezin zorgde voor een enorme klap in het Oost-Brabantse dorp. Een maand na de ramp kwam er een tijdelijk monument. Dat werd vrijdagavond vervangen door een definitieve herdenkingsplek.
TreurwilgHet monument is een treurwilg met daaromheen een bank met zes rugleuningen. Ze staan symbool voor de zes leden van het gezin. 's Avonds wordt de boom verlicht door zes spots. Die werden vrijdag voor het eerst ontstoken.  
Bij de ingebruikname van de plek waren honderden dorpsbewoners aanwezig en familieleden familie van het omgekomen gezin, die allemaal buiten Brabant wonen. In het schijnsel van de net ontstoken spots vertellen de moeders van Jeroen en Nicole hoezeer ze zijn getroffen door het initiatief.
Persoonlijke plek"We hebben al veel herdenkingen gehad. En dit is gelukkig de laatste," zegt Ank Wals. "Maar het is wel een heel mooie." Geke Martens vindt het zo persoonlijk. "Veel persoonlijker dan eerdere herdenkingen."  Er zijn ook veel vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen en dat doet de familie goed.
Tijdens een korte bijeenkomst in het dorpshuis de Moost kreeg de familie een fotoboek en een DVD van eerdere herdenkingen in het dorp.
Ontmoetingsplek voor Neerkantse jeugdHet monument werd al voor de officiële opening in bezit genomen door de jeugd van Neerkant. Er staan hier heel vaak mensen, zegt Ad Cosijn van het afscheidscomité dat het initiatief nam voor het monument. De boom met de bank is er gekomen door de inzet van veel dorpsbewoners.
"Zo is er uit iets vreselijks toch nog iets moois gekomen," vult Henk Joosten van het comité aan. Met de onthulling van het monument zit hun taak erop. maar ze hebben het graag gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.