Voor moord veroordeelde crimineel Baybasin wil luxere cel niet uit, maar moet toch van de rechter

6 maart 2015 om 15:00
nl
De veroordeelde crimineel Hüseyin Baybasin uit de gemeente Gilze en Rijen moet zijn luxecel in het Drentse Veenhuizen toch verlaten. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag vrijdag besloten.
Profielfoto van Zorn Rob
Geschreven door
Zorn Rob

Baybasin zit sinds 2002 vast. Hij is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling en drugshandel. Op de veroordeling van Baybasin is veel kritiek. De Hoge Raad bekijkt nog of hij schuldig is.
RechtszaakSinds zijn veroordeling heeft de man al in zeventien verschillende gevangenisafdelingen gezeten. In Veenhuizen verblijft hij op een speciale afdeling voor langgestraften. Hij heeft meer bewegingsvrijheid dan anderen en heeft ook een luxere cel.
Baybasin moet opnieuw verhuizen, omdat staatsecretaris Teeven Noorse criminelen wil onderbrengen in Veenhuizen. Om de gedwongen verhuizing te voorkomen spande de man uit Gilze Rijen samen met zestien andere bewoners van de afdeling een rechtszaak aan.
AlternatiefDie hebben ze nu verloren omdat de kortgedingrechter vindt dat de gevangenen uit Veenhuizen naar andere cellen kunnen die een adequaat alternatief zijn. Ook daar zijn speciale voorzieningen voor langgestraften.
Baybasins advocate had betoogd dat de gezondheid van haar cliënt schade oploopt als hij weer moet verhuizen en verwees daarbij naar een psychiatrisch rapport. In zijn vonnis reageert de kortgedingrechter daar niet op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.