Passagierstrein met goederentrein gebotst in Tilburg, trein lekte butadieen

6 maart 2015 om 17:56
nl
In Tilburg is rond tien voor vijf vrijdagmiddag een passagierstrein met een goederentrein gebotst. De passagierstrein van NS raakte uit de rails. Het treinverkeer is stilgelegd. De treinen rijden vandaag niet meer, meldt de gemeente Tilburg. De oorzaak van de botsing is niet bekend.
Geschreven door

Volgens de Veiligheidsregio zaten er veertig passagiers in de trein. Vier passagiers en de conducteur raakten gewond, Ze zijn ter plekke behandeld. Drie agenten zijn naar het ziekenhuis overgebracht voor verder onderzoek.
De overige passagiers zijn allemaal veilig en naar huis gegaan. De goederentrein bevat butadieen, dat lekte uit de trein. De stof is wel brandbaar, maar zou geen gevaar zijn voor de gezondheid. Het lek is rond halfzes provisorisch gedicht met behulp van bevriezing. Er hing een sterke gaslucht in het gebied. Zolang het lek in de goederentrein met butadieen nog niet definitief is dichtgemaakt, blijft de goederenwagon staan. De Veiligheidsregio weet niet hoelang het dichten van het lek gaat duren.
LEES OOK: Vandaag geen treinen meer van en naar Tilburg
Een agent zou onwel zijn geraakt door de gaslucht. Daarom werd het afgezette gebied rond kwart voor zes groter gemaakt. Er is een NL Alert verstuurd om omwonenden te waarschuwen.
Reizigers verzamelden zich op parkeerplaatsHet ongeluk gebeurde op het spoor in de buurt van het Reitseplein. Het Reitseplein ligt tussen de stations Tilburg University en Tilburg. In die omgeving staan huizen en en flats. Brandweermedewerkers hebben passagiers uit de trein gehaald. Reizigers verzamelden zich op een nabijgelegen parkeerplaats en zijn vervolgens naar huis gegaan. Daarvoor zijn bussen ingezet.
Het treinverkeer tussen Tilburg en Breda is stilgelegd. De brandweer gaat het lek definitief dichten en daarom zal de stremming van het treinverkeer nog langer duren. De Veiligheidsregio laat rond acht uur weten dat het weghalen van de treinen nog uren kan duren. De Ringbaan was lange tijd afgesloten, maar is zaterdagmiddag rond twee uur weer open gegaan.
De bewoners van de Alleenhouderstraat moeten de ramen en deuren gesloten houden. Ook de bewoners aan de noordkant van het station hebben een alert met diezelfde boodschap gekregen.
Uit voorzorg ontruimdEerst meldde Veiligheidsregio dat er geen huizen in de omgeving ontruimd hoefden te worden. Later bleek dat uit voorzorg toch enkele bewoners aan de Alleenhoudersstraat hun huizen moesten verlaten. Zij zijn inmiddels weer terug in hun huis, meldt Veiligheidsregio.
Studenten van Tilburg University mochten het sportcentrum Olympia in de Academielaan in de buurt van het station tijdelijk niet uit. Na een kwartier mochten de studenten weer naar buiten.
LEES OOK: Geschrokken reiziger:'Iedereen viel op de grond'
GeschrokkenDe reizigers die in de passagierstrein zaten zijn erg geschrokken, meldt een woordvoerder van Veiligheidsregio. “Zo’n botsing gaat zeker niet zachtzinnig. We snappen dat dit een ontzettend vervelende gebeurtenis voor ze is.”
Door de botsing lekte er butadieen uit de goederentrein. Dat gat is inmiddels gedicht. Er is geen gevaar meer voor de omgeving. “Alle reizigers zijn weer naar huis. Het treinverkeer rond Tilburg is wel voor de rest van de avond ontregeld.”
LEES OOK: Vragen en antwoorden over de gevaren van butadieen
De aandacht van de brandweer ging in eerste instantie vooral uit naar het brandbare butadieen dat uit de trein lekte. "We willen het lek zo snel mogelijk afblokken. Het is druk vanwege de spits en het gaat toch om een brandbare stof", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio. [Twitter:body:https://twitter.com/JeroenStuve/status/573877608754118656]
Burgemeester Peter Noordanus laat via zijn woordvoerder weten blij te zijn dat er geen ernstige gewonden zijn gevallen. Verder vindt hij dat de hulpdiensten adequaat hebben gereageerd.
LiveblogOmroep Brabant hield een liveblog bij over de botsing. Deze kun je hier nog teruglezen.[CoverItLive:http://rss.coveritlive.com/rss.php?altcast_code=ca92642b44]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.